Image

Sverige och Norge står starka

Sverige Sverige och Norge står fortsatt starka, medan Finland och Danmark inte är lika opåverkade av den finansiella oron. Så ser det ut på den nordiska fastighetsmarknaden, som hade ett intensivt sista kvartal 2012. Då gjordes nästan hälften av årets fastighetsaffärer i Sverige och Norge. Det visar den senaste upplagan av Nordic City Report från Jones Lang Lasalle.
Publicerad den 20 Februari 2013
Åsa Linder. Bild: Joakim Viking
Åsa Linder.

I Sverige, vars fastighetsmarknad sett till transaktionsvolym är lika stor som de övriga nordiska länderna tillsammans, omsattes under 2012 fastigheter till ett värde av 115 miljarder kronor. Drygt 40 procent av dessa ägde rum under fjärde kvartalet, en utveckling som också sågs i de övriga nordiska marknaderna under samma period.

Gemensamt för de nordiska marknaderna är det fortsatt stora intresset ur ett investerarperspektiv för moderna, helst fullt uthyrda kontorsbyggnader i de bästa lägena. Fastigheter i sämre lägen har blivit mindre likvida till följd av bankernas minskade riskvillighet. Det har gjort det trångt i affärskvarteren i city, där utbudet är långt ifrån att möta efterfrågan. Det syns inte minst på hyresnivåerna, särskilt i Stockholm och Oslo där hyrorna fortsatt att öka med fem procent under 2012. Enligt rapporten har kontorshyran i Stockholm nu toppat på nivån 4 400 kronor per kvadratmeter och år och bedöms ligga på denna nivå under 2013.

Även i Malmö prognosticeras kontorshyrorna ligga still under 2013 medan det eventuellt kan finnas utrymme för ytterligare en hyresökning i Göteborg under året. Vakanserna i de centrala delarna av Göteborg och Stockholm är rekordlåga och ligger under fem procent. Samtidigt färdigställs det väldigt få nya kontorsbyggnader under 2013, framför allt i Stockholm.

– Vi får gå tillbaka till åren efter IT-kraschen 2004-2006 för att se så låga volymer av nyproduktion, säger Åsa Linder, analyschef på Jones Lang Lasalle.

Detta tillsammans med rekordlåg vakans kommer att motverka en hyresnedgång i Stockholm där vi nu noterar stigande arbetslöshet och försämrad tillväxt.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige