Image
Sex Willysbutiker får solel.
Sex Willysbutiker får solel. Bild: Svenska Handelsfastigheter

Svenska Handelsfastigheter förvärvar och tecknar solelavtal

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter köper en handelsplats i Katrineholm. Bolaget har även tecknat avtal om att leverera solcellsdriven el till sex Willys-butiker i Ystad, Kungsbacka Södercity, Finspång, Södertälje Vasa, Härnösand och Örnsköldsvik.
Publicerad den 3 Februari 2020

Svenska Handelsfastigheter förvärvar en handelsfastighet i Katrineholm av ett danskt kommanditsällskap. Fastigheten ligger i Lövåsen vid stadens norra infart och har en uthyrningsbar area om 5 950 kvadratmeter och ett hyresvärde på cirka 5,7 miljoner kronor. Fastigheten är fullt uthyrd till Matpiraten och möbelkedjan Mio.

Matpiraten tillhör inköpsorganisationen Svenska Matrebellen som består av ett 70-tal butiker, ofta med stark lokal förankring.
– Genom förvärvet stärker vi vår position ytterligare inom livsmedelshandel vilket är glädjande. Samtidigt blir vi en större lokal aktör i Katrineholm då vi är etablerade här sedan tidigare och kan få ut synergier i förvaltningen, säger Jöran Rydberg, affärsutvecklare på Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter finns i drygt 60 kommuner över hela landet och äger sedan tidigare fastigheter på Starrvägen och Videvägen i Katrineholm där bland andra Rusta är hyresgäster. Hyresavtalens återstående löptid uppgår till drygt sex år i snitt.

Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till Svenska Handelsfastigheter i affären.

Svenska Handelsfastigheter har även tecknat avtal om att leverera solcellsdriven el till sex Willysbutiker.

Butikerna i Ystad, Finspång och Södertälje Vasa väntas få solcellsdriven el levererad från och med maj medan leveranserna vid övriga butiker startar i juli 2020.

– Jag är glad att vi tillsammans med vår hyresgäst Willys hittat ett bra samarbetsformat som gagnar båda parter såväl som miljö och samhälle. Vi bedömer att leveranserna motsvarar årsförbrukningen av el för 235–240 villor. Det är ett stort steg i vårt kontinuerliga miljö- och FN 2030-arbete. Vi ser framemot att få växa detta med Willys på andra platser i framtiden, säger Thomas Holm, vice vd vid Svenska Handelsfastigheter.

– Vi vill att våra butiker ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Redan idag är all el vi köper märkt Bra Miljöval och vi har som mål att inom fem år ha solcellsanläggningar på 25 procent av de butikstak som är lämpliga. Det här blir ett viktigt steg mot det målet, säger Thomas Evertsson, VD för Willys.

Investeringarna i solcellspaneler är en del i Svenska Handelsfastigheters långsiktiga strategi för att minska miljöpåverkan samt reducera kostnader för hyresgästerna. Därtill underlättar investeringarna möjligheterna att få förmånlig finansiering via gröna lån. El från förnybara källor är särskilt intressant i livsmedelsfastigheter då de drar extra mycket el, bland annat för kyldiskar och lagerhållning av livsmedel.

Elen som Svenska Handelsfastigheter tillhandahåller är redan i dag till 100 procent genererad av vattenkraft och målsättningen är att 2020 vara det första fastighetsbolaget som enbart hämtar el genererad av solen. Avsikten är att stärka profilen som hållbar aktör ytterligare genom fortsatt utbyggnad av alternativa energikällor samt ett kontinuerligt hållbarhetsarbete i alla led.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige