Image
Bild: Fastighetsmäkarförbundet

Svensk Mäklarstatistik: Små prisrörelser på bostadsmarknaden i juni

Bostäder Den senaste månaden ökade villapriserna i riket med +1% medan bostadsrättspriserna var oförändrade.
Publicerad den 6 Juli 2019

Jämfört med för ett år sedan har priserna på bostadsrätter i riket ökat med +3% medan villorna ökat med +1%, visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter
– Den senaste månaden ökade bostadsrättspriserna med +1% i Malmöområdet, centrala Stockholm och Göteborg medan priserna i övriga redovisade områden var oförändrade. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan 0% och +8%. Det lägre värdet hittar vi i Stor-Göteborg medan det högre gäller Stor-Malmö, säger Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– Villapriserna ökade med +1% i Stor-Malmö förra månaden medan de var oförändrade i Stockholms- och Göteborgs-området. På årsbasis har villorna en prisutveckling mellan +1% och +5% där det sistnämnda gäller Stor-Malmö, konstaterar Hans Flink.

Marknaden
– Antalet sålda bostadsrätter och villor första halvåret i år nådde en rekordnivå med 83.000 försäljningar. Det är 3.000 fler än samma period förra året. Detta trots att det tar längre tid att sälja bostäder. Det tar i genomsnitt 10 dagar längre från annons till försäljning jämfört med för två år sedan då priserna var som högst på många platser i landet, avslutar Hans Flink.

Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet kommenterar rapporten:
– Det är fortsatt små prisrörelser och inga stora svängningar vilket vi ändå får beteckna som stabilt och bra. Våra medlemmar vittnar om att det görs fler affärer, vilket vi även ser i statistiken, men att det som tidigare tar längre tid. I veckan kom Riksbanken med besked om reporäntan som kanske ytterligare lugnar konsumenterna och gör det lite mer förutsägbart.
– Med tanke på ränteläget kanske det är dags att bankerna ser över sina höga kalkylräntor så att det blir lättare för framförallt förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Det är lite märkligt att ha sådana höga kalkyler när ingen ser att det kommer bli verklighet av sådana boräntor för lång tid framöver.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige