Image
Karin Johansson.
Karin Johansson. Bild: Svensk Handel

Svensk Handel: Framtidstron backar något

Handel Coronakrisen har slagit hårt mot handeln och osäkerheten om den framtida försäljningen är fortsatt stor. Framtidstron för både butiks- och e-handeln minskar något jämfört med förra månaden och därmed har återhämtningen av framtidstron avstannat. Fortfarande ser e-handlarna betydligt ljusare på framtiden.
Publicerad den 17 September 2020

Svensk Handels Handelsbarometer för september visar att framtidstron bland landets butikshandlare minskar med 0,2 enheter och framtidsindikatorn landar på 85,5. Även om framtidsförväntningarna återhämtat sig efter det värsta coronaraset i april är det fortfarande långt upp till den neutrala nivån på 100.

Totalt hade handeln 110 000 kortidspermitterade i augusti och det är framförallt den sviktande anställningsviljan som drar ned framtidstron.
– Det har varit ett tufft halvår för handeln och det är många förlorade försäljningsdagar som handlare nu ska försöka ta igen. Många kämpar för att hålla huvudet över vattenytan och det kommer att krävas fortsatta stödåtgärder. Krisen är ännu inte över för handeln, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Coronakrisen har fått fler att handla på nätet och tongångarna bland landets e-handlare är desto mer uppåt. Förvisso faller framtidsförväntningarna med 0,4 enheter men framtidstron är alltjämt på högre nivå än för motsvarande period förra året. Framtidsindikatorn noteras på 114,9.

E-handlarnas tro på den framtida försäljningen är stark, men dras ned av de betydligt svalare förväntningarna på den framtida lönsamheten.
– Redan innan coronakrisen skedde tillväxten i handeln på nätet, en utveckling som har intensifierats när fler kundgrupper hittat till nätet under pandemin. För många handlare har försäljningen på nätet till viss del vägt upp tappet i de fysiska butikerna men inte hela vägen, säger Karin Johansson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige