Image
Bild: Wingårdhs

Svanenmärkt och rökfritt i Sannegårdshamnen

Bygg Wingårdhs vann arkitekttävlingen om Familjebostäders Däckshuset i Sannegårdshamnen i Göteborg.
Publicerad den 4 September 2012
Däckshuset. Bild: Wingårdhs. Bild: Wingårdhs
Däckshuset. Bild: Wingårdhs.

Däckshuset ska bli både rökfritt och Svanenmärkt.

Däckshuset byggs på en långsmal tomt längst in i Sannegårdshamnen. Jonas Edblad, uppdragsansvarig arkitekt på Wingårdhs, förklarar att tomtens utformning var den största utmaningen.

– Den väckte många frågor. Hur kan man bygga rationellt men ändå individuellt? Hur tillvaratar man läget bäst? Vi funderade på olika lösningar. Sedan testade vi den veckade fasaden, och alla bitar bara föll på plats. Vi är mycket stolta över förslaget, och nöjda med att Familjebostäder nu väljer att arbeta vidare med det, säger Jonas Edblad.

– Fasadens veckning innebär att fler hyresgäster kan njuta av den vackra Sannegårdshamnen. Samtidigt blir balkongerna mer privata. En väldigt smart lösning som utnyttjar tomtens speciella förutsättningar, säger Gunilla Baudin, ansvarig projektledare.

– Bostadsbristen i Göteborg är stor, framförallt när det gäller hyresrätter. Därför satsar vi nu på att bygga. Vårt långsiktiga mål är att färdigställa 200 nya lägenheter per år under de kommande åren, säger Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann.

Efter årsskiftet påbörjas markarbetena. Däckshuset ska stå färdigt för inflyttning 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige