Image

Svagt sista kvartal sänkte transaktionsvolymen 2011

Sverige Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden nådde inte riktigt upp till fjolårets 106 miljarder kronor utan stannade på strax under 104 miljarder kronor. En av anledningarna var ett ovanligt svagt fjärde kvartal.
Publicerad den 2 Januari 2012
Karin Witalis. Foto: Torbjörn Persson. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis. Foto: Torbjörn Persson. Agneta Jacobsson. Foto: Torbjörn Persson. Bild: Torbjörn Persson
Agneta Jacobsson. Foto: Torbjörn Persson. Patrik Kallenvret. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Patrik Kallenvret. Bild: DTZ.

Den totala volymen på 104 miljarder kronor blev i nivå med DTZ:s prognos på 100 miljarder kronor. Fram till tredje kvartalet framstod det som att 2011 skulle bli ett starkare år än 2010. Fjärde kvartalet 2011 blev dock svagare med en transaktionsvolym på 28 miljarder kronor jämfört med 40 miljarder kronor 2010.
- Ett osäkrare ekonomiskt läge är bakgrunden till minskningen. Bankerna har blivit mer restriktiva och koncentrerat utlåningen till befintliga kunder och till högkvalitativa objekt, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ Sweden.

Under året dominerade onoterade fastighetsbolag på såväl köp- som säljsidan. Även institutionerna har varit aktiva att strukturera om sina portföljer.
- Institutionerna har gått in tungt i bostadssegmentet som ses som en säker sektor i det rådande marknadsläget, säger Patrik Kallenvret, vice vd på DTZ Sweden.

Stockholm var den marknad som attraherade mest kapital - närmare 40 procent av transaktionsvolymen 2011. Sett till olika fastighetssektorer var kontor störst med närmare 30 procent av kapitalet, följt av bostäder (25 procent). De svenska aktörerna dominerade kraftigt och stod för nästan 90 procent av det investerade kapitalet och 67 procent av försäljningsvolymen under 2011.
- Att investerarna fokuserar på sina hemmamarknader är inte något unikt för Sverige utan är en global trend. I osäkra tider är det vanligt att man som investerare fokuserar på den marknad man kan bäst, säger Agneta Jacobsson, VD på DTZ Sweden.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige