Image

Stråth ska utveckla hyressättningssystemet

Bostäder I dag beslutade regeringen att ge Claes Stråth i uppdrag, att som förhandlingsledare, identifiera eventuella behov och ta fram förslag på hur dagens system för hyressättning kan utvecklas.
Publicerad den 18 Mars 2016

Uppdraget ska ske i samråd med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO).

– Claes Stråth är en erfaren förhandlingsledare och vår förhoppning är att regeringens initiativ kan samla parterna för att se om det finns potential eller behov att utveckla hyressättningssystemet, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

– För att öka bostadsbyggandet är det viktigt att alla delar av bostadsmarknaden fungerar så bra som möjligt. Därför vill vi att bostadsmarknadens parter samlas för att se om de gemensamt kan komma fram med förslag som kan utveckla hyressättningssystemet, säger finansminister Magdalena Andersson.

Centrala frågeställningar i uppdraget är hyressättningens betydelse för bland annat bostads¬byggandet, bristen på hyresbostäder och rörligheten på bostadsmark-naden. Grundläggande är även att säkerställa hyres¬gästernas trygghet, inte minst besittningsskyddet, och beakta effekter på segregationen på bostadsmarknaden.

Förhandlingsledaren ska samråda med utredningen Stärkt ställning för hyresgäster (dir. 2015:83), Boverket och andra relevanta aktörer och myndigheter. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet i en slutrapport senast den 10 maj 2016.

– Vi välkomnar att parterna får i uppdrag att tillsammans med en förhandlingsledare ta fram förslag kring hur hyresrätten som boendeform kan utvecklas inom ramen för dagens förhandlingssystem, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

– Det kollektiva förhandlingssystemet har i dag inbyggda brister som gör det ineffektivt, omodernt och onödigt kostsamt. Att se över hur man inom dagens ramverk kan åstadkomma förbättringar är nödvändigt – och i en sådan process bidrar vi naturligtvis gärna konstruktivt – men det är inte tillräckligt. Vi tolkar därför uppdraget så att det ger utrymme också för tydliga reformer, kommenterar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige