Image
Bild: Oscar Properties

Stråhattfabriken blir exklusiva lägenheter - se bilderna här

Bostäder Stråhattfabriken på Scheelegatan 24/Pipersgatan 27 på Kungsholmen i Stockholm byggs just nu om till exklusiva lägenheter. Bakom projektet står Oscar Properties med Oscar Engelbert i spetsen. Se bilderna här.
Publicerad den 28 September 2011
Bild: Oscar Properties
Bild: Oscar Properties
Stråhattfabriken på Kungsholmen i Stockholm omdanas just nu till exklusiva lägenheter. Bilder: Oscar Properties/Andreas Martin-Löf. Bild: Oscar Properties
Stråhattfabriken på Kungsholmen i Stockholm omdanas just nu till exklusiva lägenheter. Bilder: Oscar Properties/Andreas Martin-Löf.

Stråhattfabriken, kvarteret Pagen, på Kungsholmen i Stockholm består av tre byggnader: två med industrikaraktär samt ett typiskt sekelskifteshus. Här, i kvarteret Pagen, bygger Oscar Properties med hjälp av arkitekter Andreas Martin-Löf 39 lägenheter.

Rügheimer & Beckers stråhattsfabrik med tillhörande bostadshus är ett delvis dolt stycke industrihistoria.

Lägenheterna i fabriksbyggnaderna kännetecknas av detaljer som stålbalkar, gjutjärnspelare, äldre hissdörrar, stora industrifönster, rejäla oljade plankgolv i ek samt snickerier som målas i en matt blå/svart kulör. Samma tonalitet och formspråk går igen i kök och badrum. Varje kök är specialritat och tillverkat av ett småländskt snickeri med skivor i Carraramarmor. Balkong- och terrassdörrar samt fönster tas fram av ett litet snickeri i Burträsk utanför Skellefteå (WB Trä).

Bostäderna i byggnaden mot Scheelegatan (Beckerska huset) behåller tidstypiska detaljer och planlösningar som rum i fil, stuckaturer och pardörrar. I renoveringen tas hänsyn till att huset delvis är K-märkt. De tidstypiska, stora bågspetsiga fönster som sitter tre i rad i flera av bostäderna är framstående karaktärsdrag för Beckerska huset som kommer att bestå.

Beckerska huset erbjuder ett traditionellt, eller till och med konservativt, boende som har fått en stram och modern föryngring. Ett bra exempel är de nya köken. För att ge andrum åt de dekorativa väggarna och taken är köken helt fristående. Skåpsluckorna har en traditionell, fransk estetik samtidigt som de är handtagsfria och uppfyller alla krav på ett modernt kök. I stort sett alla lägenheter i Beckerska huset kompletteras med balkonger eller terrasser.
Oscar Engelbert, grundare av Oscar Properties, och Andreas Martin-Löf, ansvarig arkitekt, beskriver Stråhatten med orden ”modernt dekorativt” eller ”industriell elegans”.
- Vi har rört oss bort från de vita, sterila miljöerna till något varmare och mer ombonat, i såväl färg- som materialval, säger Oscar Engelbert, grundare av Oscar Properties.


Byggherre: Oscar Properties.
Arkitekt: Andreas Martin-Löf.
Fastighetens total yta: 4 011 kvadratmeter BOA, 1 046 kvadratmeter LOA.
39 lägenheter.
Inflyttning: 2012.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige