Image

Stort köpcentrum-projekt stoppas

EKONOMI Lorrybolagen inom Centrum Terre drar sig ur Lorrygallerian. Galleriabygget skjuts nu på framtiden.
Publicerad den 2 Februari 2009

Byggstarten var planerad till våren 2009.
- Centrum Terre har funnits med i processen i flera år och hela tiden sett en stor potential i Sundbyberg. Tyvärr gör det finansiella läget att Lorrybolagen inte kan slutföra sitt åtagande, säger Sophia Mattsson-Linnala, tillförordnad vd på Fastighets AB Förvaltaren som äger de aktuella fastigheterna.

Gallerian var planerad att uppföras i de gamla hantverkskvarteren vid Torget i centrala Sundbyberg. Kombinationen av småstadens handel på Sturegatan och nya gallerian med kultur, nöjen och shopping skulle ge sundbybergarna en helt unik handelsplats. En opinions-mätning från 2005 visade också att det var just detta som sundbybergarna önskade sig.

Den tänkta investeringen för Lorrygallerian låg på 1,7 miljarder kronor. Galleriabygget skjuts nu på framtiden. Från Förvaltarens sida planeras för andra alternativ med kontor, shopping och nöjen i de aktuella kvarteren.

- Behovet av förnyelse är fortsatt stark. Dagens handel med fokus på Sturegatan är ingen uthållig lösning, säger Sophia Mattsson-Linnala. Nu måste alla intressenter kraftsamla för att snarast ta fram alternativa lösningar för framtidens handel i centrala Sundbyberg.

Även Förvaltarens ägare Sundbybergs stad beklagar att Lorry nu stoppas av finanskrisen, och betonar att många nog hade sett fram emot den nya gallerian. Från stadens sida fortsätter nu arbetet med att utveckla Sundbybergs stadskärna, bland annat är arbetet med en nedgrävning av järnvägen prioriterat. Man vill även frigöra mer yta i gaturummet till förmån för mänskliga möten.

I förra veckan meddelades att Centrum Terres investeringar i projektutveckling, vars genomförande inte har kunnat realiserar, har lett till så stora likviditetsproblem att moderbolaget Centrum Group sett sig tvunget att besluta om företagsrekonstruktion.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige