Image

Stort kontrakt klart för Atrium Ljungberg i Barkarby

Uthyrning BAS Barkarby är nu på väg att bli verklighet. Järfälla kommun har nu fattat beslut om att hyra 11 000 kvadratmeter. Inflyttning beräknas ske i juni 2019.
Publicerad den 21 Juni 2016
BAS BArkarby. Bild: Atrium Ljungberg
BAS BArkarby.

Vid årsskiftet 2014/2015 startade Atrium Ljungberg och Järfälla kommun sitt gemensamma arbete med att utveckla en regional mötesplats i Barkarbystaden; BAS Barkarby. Den fysiska utformningen av kvarteret har börjat ta form och inriktningen är tydlig; här ska lärande, kultur och idrott kombinerat med service, kontor och arbetsplatser samlas och samverka för att stärka den regionala konkurrenskraften och tillgodose behovet av kunskapsutveckling, kompetensförsörjning och innovationsförmåga. Kommunstyrelsens beslut om att Järfälla kommun ska förhyra närmare hälften av den första etappen av BAS Barkarby är ytterligare ett steg mot att visionen blir verklighet.

- Kommunens verksamheter är en viktig grund för att fortsätta fylla BAS Barkarby med spännande innehåll. Vi är mycket glada över att vara en del av utvecklingen av Barkarbystaden som kommer att växa kraftigt de närmaste åren med bostäder, arbetsplatser och nya besöksmål, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Hyresavtalen omfattar lokalytor om cirka 6 500 kvadratmeter för utbildning och cirka 4 300 kvadratmeter för kultur- och fritidsverksamhet. Tanken är att alla högskoleförberedande gymnasieprogram i kommunen ska samlas i BAS Barkarby som kommer att ha plats för cirka 950 elever. Kultur- och fritidsdelen kommer att innefatta ett folkbibliotek, en multihall för idrott och mässor med läktarplats för närmare 500 personer, projektverkstäder, danssal och konsthall. Utöver kommunens verksamheter planeras även för högskoleutbildning, kontor, restaurang, café och gym.

Hyresavtalen är villkorade av antagen detaljplan och marköverlåtelseavtal samt av investeringsbeslut i Atrium Ljungbergs styrelse. Planerad byggstart är under första kvartalet 2017 och inflyttning beräknas ske i juni 2019.

- Det här är ett viktigt framtidsbeslut. Järfälla kommun expanderar och i Barkarbystaden kommer en helt ny stadsdel att växa fram. BAS Barkarby blir hjärtat i den levande stadsmiljö som vi nu skapar runt västra Stockholms nya trafiknod. Det blir en attraktiv, regional mötesplats för högre utbildning, näringsliv samt kultur- och fritidsverksamhet där människor vill vara, träffas och utvecklas tillsammans, säger Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla kommun.

Hela BAS Barkarby ska byggas i två etapper på en total byggrätt om cirka 50 000 kvadratmeter. Etapp 2 kommer innehålla ett hundratal bostäder och ett hotell. Preliminär byggstart för andra etappen är vid årsskiftet 2020/2021.

- Vi fortsätter att bygga dynamiska stadsmiljöer med blandat innehåll helt i linje med vår vision och våra strategier, säger Annica Ånäs.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Gotlandshem saknar besked om bostadsrätter: "Det var bättre än ett nej i alla fall"

Bostäder Stora eftersatta fastighetsunderhåll som kommer kosta Gotlandshem minst två miljarder kronor. Samtidigt som tillförseln av nya hyresrätter är låg. Lösningen som Gotlandshem landat i är att i samband med förtätningen av ett område samtidigt bygga bostadsrätter för att till viss del finansiera nyproduktionen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige