– Bostäderna som nu erbjuds till försäljning ligger i områden där de kommunala bostadsbolagen är väldigt dominerande. De kommunala bostadsbolagen kommer fortfarande att finnas kvar och tillsammans med eventuella nya hyresvärdar ta ansvar för områdena. Med försäljningsintäkterna kan viktiga satsningar på upprustning av ytterstadsområden och nya bostadsområden göras, säger Kristina Alvendal (m), bostads- och integrationsborgarråd.
Man ställer höga krav på en eventuell köpare, en sådan ska ha väldokumenterad god erfarenhet av förvaltning av bostadsfastigheter i Sverige, ansvarstagande och långsiktig i sitt ägande av bostadsfastigheter. Köparen ska också ha tydligt kundfokus i sin bostadsförvaltning och en uttalad ambition att bidra till utvecklingen av berörda områden.
– Bostadsbolagen har fått ett tydligt uppdrag att aktivt förvalta sina bostäder. Det kan innebära köp, försäljning, ombyggnation eller nyproduktion. I det här fallet handlar det om försäljning, där vi också kan tänka oss att byta fastigheter med köparen. Under lång tid har tre av Sveriges största bostadsbolag haft köp- eller säljstopp beroende på styre i Stadshuset, det är inte ett seriöst sätt att förvalta fastigheter. De nya direktiven innebär ett bättre boende för hyresgästerna och en bättre förvaltning av stockholmarnas egendom, säger Kristina Alvendal (m).
De 5 200 lägenheter som nu bjuds ut till försäljning motsvarar ungefär fem procent av de tre kommunägda bostadsbolagens totala lägenhetsinnehav i Stockholm.
Bolag Dubbelt så många jobbar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, visar en ny rapport från Statistiska Centralbyrån. Vad får det här för effekter för bolagen som har stort kontorsutbud i sin portfölj? Vad tänker de göra åt det? Företrädare för Alecta Fastigheter, Atrium Ljungberg, Balder, Diös och Wihlborgs svarar Fastighetssverige.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.