Image
Karlastaden.
Karlastaden. Bild: Karlastaden Utveckling

Stjärnspäckat i Karlastaden

Bygg/Arkitektur Karlatornet blir den självklara dragaren i Karlastaden i Göteborg. Nu har Karlastaden Utveckling gett namn åt de övriga sju byggnaderna i stadsdelen.
Publicerad den 26 September 2018

Många kanske känner till vad en av byggnaderna i Karlastaden ska heta - Karlatornet. Nu har även de övriga sju byggnaderna fått sina namn. För att namnen på byggnaderna ska passa ihop med gatunamnen har även byggnadsnamnen koppling till mytologi och stjärnbilder:

Lynx
Byggnaden som tidigare haft benämningen Kvarter 3 kommer att heta Lynx. Lynx betyder lodjur på latin vilket är passande då byggnaden är belägen på Lodjursstråket. Detta är en blandfastighet där högsta delen är 17 våningar och innehåller cirka 110 bostäder och 5 våningar kontor samt butiker och restauranger i bottenplan.

Auriga

Auriga, tidigare Kvarter 7, ligger vid Kuskens gata och stjärnbilden Kusken heter Auriga på latin. Högdelen är 36 våningar med 30 våningar bostäder. Auriga är en av de större byggnaderna där det både ryms kulturcentrum, förskola, kontorslokaler samt butiker och restauranger i bottenplan.

Callisto
Byggnaden som idag har benämningen Kvarter 2 får namnet Callisto då den angränsar till Callistotorget. Callisto är namnet på Jupiters näst största måne och solsystemets tredje största. Byggnaden är en kontorsfastighet på 7 våningar med lekplats på taket som hör till förskolan i Auriga. I bottenplan blir det butiker och restauranger.

Virgo
Tidigare Kvarter 4 får namnet Virgo efter den latinska versionen av stjärnbilden Jungfrun. Virgo blir ett bostadshus på 27 våningar med butiker och restauranger i bottenplan.

Cassiopeja
Då Cassiopejagatan går mellan Karlatornet och tidigare Kvarter 5, kommer byggnaden att få namnet Cassiopeja. Cassiopeja är en stjärnbild på norra stjärnhimlen, där stjärnorna bildar något som liknar ett W. Byggnaden blir ett tornhus på 43 våningar som kommer att innehålla bostäder, butiker och restauranger i bottenplan samt eventuellt kontorslokaler.

Aries
Kvarter 6 kommer att heta Aries vilket betyder vädur på latin. Aries är även en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Byggnaden har totalt 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan. Troligtvis kommer det även att finnas en livsmedelsbutik på bottenplan.

Capella
Capella är namnet på den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Kusken. Då Kvarter 8 angränsar till Kuskens gata får byggnaden namnet Capella. Capella blir ett blandkvarter med bostäder på 17 våningar och troligtvis äldreboende, gymnasieskola, BmSS-boende (Bostad med Särskild Service) samt vårdcentral.

Karlastaden utvecklas av Karlastaden Utveckling, ägt av Serneke och NREP.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige