Image

SSM offentliggör prospekt i samband med börsintroduktionen

Bolag SSM Holding offentliggjorde den 14 mars 2017 sin avsikt att notera bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. Nu offentliggör bolaget prospekt och prisintervall i erbjudandet. SSM, som grundades 1993, hade under 2016 en vinstökning om 83,5 procent mot föregående år och har i dag cirka 5 800 byggrätter i sin byggrättsportfölj. Bolaget avser att successivt utöka produktionstakten av funktionssmarta och prisvärda bostäder i citynära lägen till 1 800 byggstarter årligen från 2021. 
Publicerad den 28 Mars 2017
Mattias Roos. Bild: SSM
Mattias Roos.

Erbjudandet i korthet

• Erbjudandet består av ett erbjudande till institutionella investerare i Sverige och internationellt, samt ett erbjudande till allmänheten i Sverige.
• Priset per aktie i Erbjudandet kommer att fastställas inom intervallet 54-64 SEK, motsvarande ett värde på Bolagets totala antal aktier om 2 165-2 466 MSEK efter att Noteringen har genomförts.
• Erbjudandet omfattar lägst 8 437 500 och högst 10 000 000 nyemitterade aktier där antalet aktier bestäms baserat på det slutliga priset i Erbjudandet (”Baserbjudandet”). Bolaget tillförs cirka 540 MSEK före transaktionskostnader i samband med Baserbjudandet.
• Befintliga aktier erbjuds av Bolagets grundare Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand genom deras helägda bolag Eurodevelopment Holding AG (”Huvudägaren”) om lägst 24 999 och högst 3 333 333 befintliga aktier beroende av slutligt pris och efterfrågan i Erbjudandet[1]. Huvudägaren avser att behålla en väsentlig ägarandel även efter Noteringen om cirka 59 till 67 procent av det totala antalet aktier i Bolaget[2].
• För att täcka eventuell övertilldelning i Erbjudandet har Huvudägaren åtagit sig att, på begäran av Joint Global Coordinators, sälja ytterligare högst 1 849 999 aktier, motsvarande cirka 15 procent av det totala antalet aktier i Erbjudandet (”Övertilldelningsoptionen”).
• Erbjudandet omfattar lägst 9 634 375 och högst 12 333 333 aktier före utnyttjandet av Övertilldelningsoptionen och lägst 11 079 531 och högst 14 183 332 aktier om Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo, motsvarande cirka 25 till 32 respektive 29 till 36 procent av det totala antalet aktier i Bolaget efter Noteringen. Det totala värdet av Erbjudandet utgörs som lägst av Baserbjudandet (om cirka 540 MSEK) och som högst cirka 740 MSEK eller, om Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo, lägst cirka 620 MSEK och högst cirka 850 MSEK.
• Länsförsäkringar Fondförvaltning AB (publ), Malmegårds Fastighets AB, samt Grandholm Fastigheter AB har åtagit sig att vara cornerstone-investerare och under vissa förutsättningar förvärva aktier till ett värde om 180 MSEK motsvarande lägst 2 812 500 och högst 3 333 332 aktier, cirka 29 respektive 33 procent av det totala antalet aktier i Erbjudandet före utnyttjandet av Övertilldelningsoptionen (25 respektive 29 procent av det totala antalet aktier i Erbjudandet om Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo) [3].
• Bolagets verkställande direktör har överenskommit med Huvudägaren att vid Noteringen köpa motsvarande en procent av det totala antalet aktier i Bolaget före Erbjudandet från Huvudägaren till samma pris som det slutliga priset i Erbjudandet, vilket motsvarar ett värde om cirka 16-19 MSEK.
• Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand avser att fortsätta ta aktivt ansvar för Bolagets utveckling framöver och att fortsätta vara medlemmar i styrelsen för SSM.
• Beräknad första handelsdag för SSM:s aktier på Nasdaq Stockholm är den 6 april 2017 under kortnamnet ”SSM” och beräknad likviddag är den 10 april 2017.

Den förestående börsnoteringen tillsammans med nyemissionen innebär att SSM ska ha möjlighet att fortsätta sin expansion och öka antalet produktionsstarter. Erbjudandet förväntas generera en nettolikvid  till SSM om cirka 500 miljoner kronor, efter avdrag för transaktionskostnader som ska betalas av bolaget om totalt cirka 40 miljoner kronor. Bolaget avser att använda nettolikviden till att finansiera koncernens fortsatta tillväxt samt att optimera kapitalstrukturen. Härutöver bedöms en notering av bolagets aktier ge en ökad uppmärksamhet och ett stärkt förtroende från befintliga och potentiella kunder och samarbetspartners samtidigt som bolagets möjligheter till finansiering och tillgång till kreditmarknaden förbättras.

– SSM:s goda intäktstillväxt under de senaste åren bekräftar det starka momentum som finns inom Bolaget. Vi verkar på en marknad med en stark underliggande efterfrågan inom ett kundsegment som har ett genuint behov av bostäder. SSM har ett fokuserat, attraktivt och lönsamt affärskoncept samt en rutinerad och effektiv organisation tillsammans med en betydande projektportfölj. Vi är därmed väl positionerade för en fortsatt lönsam tillväxt. En börsnotering är ett naturligt steg för Bolagets fortsatta utveckling. Jag ser fram emot att tillsammans med våra befintliga och tillkommande ägare samt alla anställda i SSM fortsätta att stärka vår position inom funktionssmarta bostäder som många fler människor har råd med, säger SSM:s vd och koncernchef Mattias Roos.

– De senaste fem åren har SSM:s fokus tydliggjorts och verksamheten har expanderat kraftigt. Jag är imponerad av ledningens professionalism och starka fokus som har resulterat i att SSM idag har en väldigt stark byggrättsportfölj, betydande intresseregister och erfaren organisation. En börsnotering kommer att öka kännedomen om SSM ytterligare, vilket kommer att ha en positiv inverkan på SSM:s framtida strategiska utveckling, säger Anders Janson, styrelseordförande för SSM.

– Sedan vi grundade bolaget 1993 har mycket förändrats och utvecklats. SSM är idag Stockholmsregionens ledande bostadsutvecklare inom nischen prisvärda och funktionssmarta lägenheter. Vi avser att kvarstå som huvudägare efter Noteringen men genom en utökning av ägarkretsen skapas de bästa förutsättningarna för att SSM ska kunna fortsätta att utvecklas framgångsrikt även framöver, säger Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, grundare och huvudägare till SSM.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige