Image
Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige och Håvard Haukeland, medgrundare och vd för Spacemaker.
Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige och Håvard Haukeland, medgrundare och vd för Spacemaker. Bild: Skanska/Spacemaker

Spacemaker tecknar partnerskapsavtal med Skanska

Bolag Skanska och Spacemaker har tecknat ett partnerskapsavtal om Skanskas användning av Spacemakers AI-plattform för optimering av markanvändning i de tidiga faserna av bostadsprojekt.
Publicerad den 14 April 2020

Skanska är en ledande utvecklare av bostäder och bostadsområden i Norden. Med AI-plattformen från Spacemaker vill företaget stärka sin digitala transformation, vilken sker inom alla delar av företaget.

– Byggbranschen har länge efterfrågat den här typen av hjälpmedel. Det ger oss möjlighet att snabbt analysera, simulera och visualisera alternativa förslag till utformning tidigt i ett bostadsprojekt. Med traditionella metoder tar det för lång tid att genomföra. Plattformen hjälper oss att utveckla mer effektivt och bygga attraktivare bostadsmiljöer", säger Oskar Kurasz, verksamhetschef, Skanska Sverige.

Spacemaker erbjuder en egenutvecklad mjukvarulösning som kombinerar molntjänster med artificiell intelligens för att hjälpa utvecklare att maximera boendekvaliteten och tätheten i bebyggelsen för en viss byggmark. Detta genom att ta hänsyn till fysiska data, regelverk och lokala krav och önskemål.

– Vi har utvecklat Spacemakers AI-plattform inte bara för utan också tillsammans med arkitekter, ingenjörer och bostadsutvecklare. Som ett av dessa framåtblickande företag, som var tidigt med att använda Spacemaker, är vi stolta över att Skanska utvidgar sitt partnerskap med oss, säger Håvard Haukeland.

Skanska börjar använda Spacemaker i bostadsprojekt i Stockholm och är den andra stora svenska byggkoncernen som med kort mellanrum offentliggör ett utvidgat partnerskap med Spacemaker. Förutom Skanska är Spacemaker nu partner till AF Group, Obos, NREP, JM och franska Bouygues. Spacemaker är finansierat med riskkapital från bland annat Atomico och Northzone.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Heta krögaren öppnar nytt

Uthyrning Driver en av stans hetaste restauranger – expanderar och öppnar nytt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY