Image

Skellefteå med och utvecklar det smarta hemmet

Bolag Skebo och Skellefteå Kraft är med och utvecklar en gemensam och världsunik lösning för det ”smarta hemmet”. Som första bostadsbolag i Sverige erbjuder Skebo nu 20 hyresgäster att testa tekniken som ska skapa större trygghet, bättre funktionalitet och en mer hållbar energianvändning.
Publicerad den 4 December 2015
Skebo erbjuder 20 hyresgäster att testa det nya smarta hemmet. Bild: Skebo
Skebo erbjuder 20 hyresgäster att testa det nya smarta hemmet.

Sedan tidigare finns det en rad olika smarta tjänster på marknaden, men vanligtvis fungerar de på helt skilda tekniska plattformar.

”Smarta hem” bygger istället på en gemensam och öppen plattform för tjänster inom komfort, trygghet och energi. Syftet är även att skapa samverkande affärsmodeller.

Innovationsprojektet "Hållbara öppna lösningar för det smarta hemmet" leds av forskningsinstitutet Swedish ICT och samlar 25 partners: Kommuner, bostadsbolag, bredbandsägare samt små och stora företag. Projektet är delvis finansierat av Vinnova.

Skebo och Skellefteå Kraft erbjuder redan en bra och stabil infrastruktur med bredbandsuppkoppling till alla lägenheter i Skebos bestånd. Idag används bredband i hemmet framför allt till internet, tv- och telefonitjänster, men det finns en stor potential att nyttja bredbandsnätet till fler funktioner för smarta hem.

Skellefteås kommunala bolag Skebo och Skellefteå Kraft tar nu nästa steg tillsammans för att öka nyttan hos sina kunder.

– Jag är stolt över att Skebo som första bostadsbolag i landet kan erbjuda våra hyresgäster att vara med och testa smarta hem i större skala. Inom en rimlig tid tror jag att vi kan erbjuda alla dessa tjänster, säger Patrik Sundberg, Skebo.

– Genom att engagera oss i projektet får vi en fantastisk möjlighet att utveckla teknik och affärsmodeller för hur framtidens bredbands- och elaffär till våra privatkunder kan se ut, säger Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige