Image

Skebo satsar på integration

Bostäder Skebos styrelse har beslutat att avsätta nio procent av de lediga lägenheterna till nyanlända med permanent uppehållstillstånd. – Som ledande samhällsbyggare vill vi ta ansvar. Vi förstår hur mycket det betyder med egen bostad för nysvenskar och deras integration i Skellefteå, säger Harriet Classon, ordförande i Skebo.
Publicerad den 27 Oktober 2017
Skebos styrelse har beslutat att avsätta nio procent av de lediga lägenheterna till nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Bild: Skebo
Skebos styrelse har beslutat att avsätta nio procent av de lediga lägenheterna till nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Skellefteå kommun har fått cirka 170 personer med permanent uppehållstillstånd anvisade i år. En av utmaningarna är att hitta boenden och därför har kommunen bland annat jobbat via BISA-projektet, som initierades för att skapa bättre förutsättningar för nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. Där har både privatpersoner och företag som vill hyra ut en bostad efterfrågats.

Nu har Skebos styrelse beslutat att avsätta nio procent av sina omsatta lägenheter till personer som anvisas till Skellefteå via bosättningslagen. Styrelsebeslutet gäller i två år.  
– Boendet är verkligen en central del när det kommer till att bli en del av vårt samhälle. De nyanlända kommer hit för att stanna och bygga upp sitt liv, och därför vill vi ge dem den möjligheten, säger Harriet Classon.

Integration är samtidigt en tillväxtfråga. Skebo kan genom den här satsningen bidra till att fler människor får plats i Skellefteå för att nå kommunens vision om 80 000 invånare till år 2030 – något som är viktigt för att klara kompetensförsörjningen på sikt.

– Skebos lägenheter är till för alla. Som Skellefteåbor har vi helt andra förutsättningar att ställa oss i bostadskö. De nyanlända i Sverige vet inte var de blir anvisade och saknar därmed möjlighet att ställa sig i bostadskö, säger Skebos vd Åsa Andersson. 

Att allmännyttan ställer upp och tar ansvar för boendet är vanligt. Uppläggen varierar mellan kommunerna.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra att Skebo tar det här initiativet som en stor aktör. Alla är medvetna om att det är tufft på bostadsmarknaden och förhoppningsvis får vi även andra hyresvärdar med på tåget. Det gör mycket för den allmänna trivseln och integreringen går snabbare för den som känner sig välkommen till en ny bostadsort. Då tar individen ett större ansvar för att det ska lyckas, säger Pär Åhdén, avdelningschef för individ- och familjeomsorg på Skellefteå kommun.

Pär Åhdén menar att Skebos beslut får även andra positiva följdverkningar i den kommunala verksamheten:

– Vi lägger ganska mycket resurser idag på att hitta lägenheter. På det här sättet kan vi använda kapaciteten till andra insatser och det är jättebra.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige