Image
Slussgården köper Snäckan 8 av Skanska.
Slussgården köper Snäckan 8 av Skanska. Bild: Skanska

Skanskas jätteförsäljning till Slussgården i hamn

Transaktioner Skanska säljer kontorshuset Snäckan 8, som kommer att uppföras i centrala Stockholm, för cirka 2,7 miljarder kronor. Köpare är, som tidigare meddelats, Slussgården.
Publicerad den 1 Juni 2022

Projektet inkluderas i orderingången för Sverige för det andra kvartalet 2022 och inkluderar initiala rivningsarbeten som kommer att pågå under cirka ett år. Byggkontraktet och byggherrekostnader bedöms uppgå till cirka 1,6 miljarder kronor, och det nya kontorshuset beräknas stå klart under första kvartalet 2026.

Snäckan 8 kommer att bli ett modernt och framtidssäkrat kontorshus med en total uthyrningsbar yta på cirka 23 000 kvadratmeter. Projektet utformas för att stärka ett attraktivt gatuliv och har som ambition att nå högsta klassificering, Platinum, enligt miljöcertifieringen LEED. Mycket av materialet från den befintliga byggnaden kommer återanvändas eller återvinnas. Bland annat ska den gamla fasadstenen saneras och användas som plattbeläggning på taket på det nya kontorshuset.

Transaktionen kommer att bokförs av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2022, i samband med erhållet bygglov. Tillträde och slutreglering av köpeskillingen, inkluderat indexering under byggnationen sker i samband med färdigställandet, vilket är beräknat till det första kvartalet 2026.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige