Image
Anders Danielsson.
Anders Danielsson. Bild: Skanska

Skanska slår förväntningarna

Bolag Skanskas rörelseresultat för Q2 kom in nästan tio procent högre än analytikernas förväntningar. Samtidigt varnar vd Anders Danielsson för svagare marknad framöver.
Publicerad den 24 Juli 2019

Skanskas rörelseresultat landade på 2 737 miljoner kronor (1 287). Bloombergs analytikerenkät hade förutspått 2 511 miljoner kronor enligt nyhetsbyrån Direkt.

Intäkterna uppgick till 45 769 miljoner kronor (42 518), mot analytikernas 43 818 miljoner.

Halvårssiffrorna:
• Intäkterna uppgick till 80,9 (79,5) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter minskade intäkterna med 3 procent.
• Rörelseresultatet uppgick till 3,2 (1,9) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter ökade rörelseresultatet med 61 procent. Beslut i rättsprocesser påverkade resultatet positivt om 0,4 miljarder kronor.
• Resultatet per aktie ökade med 65 procent till 6,41 (3,89) kronor.
• Rörelseresultatet i Projektutveckling uppgick till 1,7 (2,0) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter minskade rörelseresultatet med 12 procent.

Vd Anders Danielsson:
– Vi levererar ett starkt andra kvartal 2019. Lönsamheten inom Byggverksamheten fortsätter att förbättras. Vi upprätthåller en god lönsamhet inom Bostadsutveckling trots en utmanande svensk marknad och inom Kommersiell fastighetsutveckling är resultatet mycket starkt.

– Inom Byggverksamheten levererar vi i linje med vår strategiska plan för en gradvis förbättring av lönsamheten. Vi färdigställer projekt med låg lönsamhet, främst i Polen och USA, och fokuserar vår verksamhet i en övergripande förenklad struktur. Vi minskar även risken i vår orderstock av framtida projekt genom att vara mer selektiva i anbudsprocessen.

– Totalt sett är orderingången lägre än våra intäkter, men vi fortsätter att tillåta en större mängd bokningar i våra mer lönsamma enheter. Inom Bostadsutveckling är lönsamheten högre än vår målsättning, trots en svag svensk marknad. Antal sålda bostäder är i linje med föregående år men vi påbörjar färre bostäder för att anpassa oss till en långsammare försäljningstakt samt för att bibehålla vår marknadsrisk på en lämplig nivå. Antalet osålda färdigställda bostäder minskar.

– Färre påbörjade bostäder är också ett resultat av långa och komplicerade detaljplaneringsprocesser. Urbanisering skapar ett långsiktigt behov av bostäder på våra marknader och mer effektiva detaljplaneringsprocesser i kommunerna är kritiskt för en väl fungerande bostadsmarknad och för att sänka kostnaderna.

– Kommersiell fastighetsutveckling hade ett mycket starkt andra kvartal. Ett stort antal lönsamma försäljningar genomfördes och bidrog till resultatet. De goda marknadsförutsättningarna kvarstår med stark efterfrågan från investerare i en lågräntemiljö. Vi upplever även en stark uthyrningsaktivitet i våra pågående projekt. Med tanke på den stadiga ökningen av orealiserade vinster i vår portfölj, trots vår höga försäljningsaktivitet, skapar vi även möjligheter för framtida realisering av utvecklingsvinster.

– I vår totala Projektutvecklingsportfölj, inklusive våra OPS-tillgångar, har de orealiserade vinsterna sedan årsskiftet ökat med 1 miljard kronor. Detta samtidigt som vi under samma period har realiserat vinster uppgående till 2,5 miljarder kronor enligt segmentsredovisningen. Vid utgången av det andra kvartalet uppgick de orealiserade vinsterna i portföljen till 13,5 miljarder kronor.

– Marknadssituationen är övergripande positiv men med något svagare utsikter för de kommande tolv månaderna i vissa segment och marknader. Konkurrensen är tuff på många av våra marknader och komplexiteten i projekt och kontrakt ökar.

– Av den anledningen har vi satsat på att förbättra vår kontrakthantering och process för kravhantering. Jag tror att det kommer att vara till nytta både för Skanska och för våra kunder, att kunna ha en proaktiv och faktabaserad dialog under projektens genomförande.

– Under andra kvartalet mottog vi beslut i två rättsprocesser som påverkade resultatet positivt. Sammanfattningsvis presterar vi enligt vår strategiska plan och de positiva effekterna av dessa framsteg blir mer påtagliga för varje kvartal i vår Byggverksamhet. Inom Projektutveckling levererar vi inte bara starka resultat genom att realisera utvecklingsvinster från portföljen. Vi skapar även ytterligare värden överstigande de som sålts att realisera över de kommande åren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige