Image

Skanska satsar grönt

BYGG Skanska har fått projektet Hagaporten III godkänt som ett Green Building. Därmed går Skanska med som partner i EU-projektet med samma namn.
Publicerad den 18 Januari 2008

Ambitionen är att ytterligare ett flertal nya fastighetsprojekt som Skanska utvecklar i Sverige ska bli godkända som GreenBuildings. För att nå denna status måste en byggnad ha minst 25 procent lägre energianvändning än de svenska normerna för en nybyggd fastighet av samma typ.

- Vi intensifierar nu vår satsning på att minska klimatpåverkan och sänka energianvändningen i våra fastigheter. Det är en satsning för framtiden och vi märker att det efterfrågas av våra mest krävande kunder, säger Hans Wallström, miljöchef på Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

- Vårt mål är att 2010 ska snittet för alla våra nyutvecklade fastigheter ligga minst 25 procent under gällande regler för energianvändning, vilket motsvarar kraven enligt GreenBuilding, säger Wallström.

Det är projektet Hagaporten III vid Haga Norra i Solna som nu har godkänts som GreenBuilding. Det är ett av Stockholms största kontorsbyggen med 28000 kvadratmeter kontorsytor som kommer att inrymma teknikkonsulten ÅF:s nya huvudkontor och även nya lokaler för Dell. Därmed blir Hagaporten III också den första byggnaden i Sverige som godkänts enligt de nya, hårdare byggreglerna. Enligt de tidigare reglerna har bland annat Pfizers svenska huvudkontor i Sollentuna, med Skanska som byggentreprenör, godkänts som GreenBuilding.

- Det är mycket positivt att Skanska går in som partner i GreenBuilding. Att en så viktig aktör gör denna satsning kan också påverka hela branschen att satsa mer på att minska energianvändningen, säger Bengt Wånggren, utvecklingschef på branschorganisationen Fastighetsägarna som är nationell representant i Sverige för EU:s GreenBuilding-projekt.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige