Image
Hästskopalatset ska moderniseras av Skanska
Hästskopalatset ska moderniseras av Skanska Bild: Vasakronan/Equator arkitekter

Skanska renoverar kontorshus för 290 miljoner

Bygg/Arkitektur Skanska har fått i uppdrag av Vasakronan AB att bygga om det så kallade Hästskopalatset i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan i Stockholm. Kontraktet är värt cirka 290 miljoner kronor och arbetena inleds under fjärde kvartalet i år.
Publicerad den 24 Oktober 2022

Hästskopalatset färdigställdes 1935 och har nu nått en ålder när det är dags för renovering och modernisering. Utöver invändiga arbeten ska fasaden återställas till sitt ursprungliga utseende då fastigheten är grönklassad och därmed av kulturhistoriskt värde.

Den 12 våningar höga byggnaden omfattar totalt cirka 12 600 kvadratmeter och ska, liksom nu, inrymma såväl kontor som affärslokaler. Längst upp blir det en takterrass med fin utsikt över Stockholm.

En bärande tanke för ombyggnadsprojektet är att återbruka så mycket befintligt material som möjligt. Ett helt nytt tekniksystem bidrar till en rejäl energieffektivisering av byggnaden och all värme och kyla i huset kopplas till grundvattenlager under mark. Därtill ska planteringar anläggas på balkonger och sedumtäckta ytor skapas såväl på tak som på innergård.

Det ombyggda huset förväntas stå klart i slutet av sommaren 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige