Image
Skanska och Solhemsgruppen utvecklar ny stadsdel i centrala Västervik.
Skanska och Solhemsgruppen utvecklar ny stadsdel i centrala Västervik. Bild: Skanska

Skanska och Solhemsgruppen utvecklar ny stadsdel i centrala Västervik

Bygg/Arkitektur Skanska har i partneringsamarbete med Solhemsgruppen skrivit en avsiktsförklaring om att utveckla en ny hållbar stadsdel i Stenhamra, centralt i Västervik. Stadsdelen ska bli en naturlig förlängning av centrum med bostäder, kontor och affärslokaler.
Publicerad den 27 Maj 2022

Avsiktsförklaringen löper fram till utgången av 2023 då målet är att ha tecknat ett markanvisningsavtal.

– Det är verkligen inspirerande att få möjligheten att arbeta nära kund redan från starten i ett stadsutvecklingsprojekt som det här. Vi känner att det skapar förutsättningar och möjligheter för en hållbar och vördnadsfull utveckling av Västervik för alla som lever och verkar i staden och vi är oerhört stolta över att få vara en del av detta, säger Linda Elmgren, distriktschef på Skanska Sverige AB.

En stor del av Stenhamraområdet är idag parkeringsplats och när staden växer finns behov av bostäder i olika former. Avsikten är att skapa en naturlig förlängning av staden som arkitektoniskt väl knyter an till befintlig bebyggelse i staden. Förutom bostäder och lokaler är tanken att den nya staden ska bli en naturlig mötesplats som lockar, inte minst genom närheten till vattnet.

Byggnaderna i den nya stadsdelen ska alla vara miljöcertifierade. Här ska finnas plats för odlingar och uppsamling av regnvatten. Solceller för uppvärmning blir ett viktigt inslag i miljön, och cirkularitet och återbruk ska vara en tydlig ledstjärna i byggnationen.

För de boende bereds plats för odlingar och i området kommer ett så kallat mobilitetsnav att kunna härbärgera bilpool, cyklar och lådcyklar. Tanken är också att skapa en attraktiv strandmiljö i anslutning till Stenhamra.

Under det kommande året kommer Skanska och Solhemsgruppen i nära samarbete med kommunen att arbeta fram ett detaljerat förslag på hur stadsdelen ska utformas med syfte att nå fram till ett markanvisningsavtal under 2023. Givet att nödvändiga tillstånd är på plats är avsikten att kunna påbörja byggnationen under 2024.

– Vi är tacksamma att vi har fått förtroendet av Västerviks kommun att tillsammans med Skanska utveckla en ny, hållbar stadsdel med god arkitektur, säger Carl och Lars Williamsson från Solhemsgruppen.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige