Image
Projektet Norra Vitsippan i Salem rymmer 108 lägenheter i sju hus som förses med solceller och solvärmepaneler.
Projektet Norra Vitsippan i Salem rymmer 108 lägenheter i sju hus som förses med solceller och solvärmepaneler. Bild: Skanska

Skanska och NREP satsar på netto noll

Energi/miljö I Salem utanför Stockholm utvecklar Skanska Hyresbostäder ett bostadsområde som blir ett spjutspetsprojekt inom förnyelsebar energi. En smart kombination av solfångare och bergvärme minskar energiåtgången med 80 procent, vilket kombinerat med solceller blir ett netto noll-energiprojekt. NREP köpte tidigare i år projektet.
Publicerad den 1 Oktober 2020

Projektet Norra Vitsippan i Salem rymmer 108 lägenheter i sju hus som förses med solceller och solvärmepaneler. Med det innovativa systemet HYSS, Hybrid Solar System från företaget Free Energy Innovation, sammanförs solenergi och bergvärme med ett unikt styrsystem som flyttar energin dit den gör störst nytta, med en kraftigt ökad effektivitet som följd.

– Målsättningen här är att ta ett steg fram i jakten på att bli klimatneutrala och rita om kartan för hur vi löser energifrågan i flerbostadshus. Hittills har de flesta bostadsutvecklare kämpat med att få ner energiförbrukningen genom tätare hus och bättre isolering, men det här är ett nytt steg som hjälper oss att nå ännu längre, säger Anders Degerstedt, affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

För blivande fastighetsägaren NREP är Norra Vitsippan ett betydande kliv i en redan utstakad riktning.
– Vi vill vara pionjärer inom hållbarhet och arbetar redan i dag med att ställa om alla våra fastigheter till hundra procent förnyelsebar energi i och med att vi anslutit oss till RE100. Det här är början på nästa steg. HYSS-lösningen som Skanska levererar tycker vi är jätteintressant då den är ett relativt enkelt sätt att kombinera teknik som faktiskt redan finns. Det går att komma ner i en netto noll-lösning, säger Rickard Langerfors, chef för bostäder på NREP.

Norra Vitsippan färdigställs under tredje kvartalet 2021.

FAKTA/ Så här fungerar HYSS:
Solpaneler värmer varmvatten som används dels för att effektivisera värmepumpen samt för att återladda värme till berget under sommarhalvåret. På detta sätt motverkas utarmningen av energi i borrhålen och en hög effekt säkerställs i systemet under vinterhalvåret. Sammantaget minskar HYSS behovet av köpt energi för värme och varmvatten med hela 80 procent jämfört med konventionell uppvärmning av flerbostadshus. Systemet når en årsåtervinningsgrad på 5 (SCOP), vilket är unikt för värmepumpsbranschen.

Skanska och NREP har lagt till solceller som alstrar all den el husen kräver under ett år och skickar ut överskottsel till andra användare på elnätet. Resultatet blir Skanskas första hyresbostadsprojektet som når netto noll-energianvändning, det vill säga producerar lika mycket energi under ett år som husen använder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige