Image
Skanska säljer till Stena i Polen.
Skanska säljer till Stena i Polen. Bild: Skanska

Skanska miljardsäljer kontorsportfölj till Stena i Polen

Transaktioner Skanska har sålt en portfölj med två kontorsprojekt i Wroclaw och Krakow, Polen, för 128 miljoner euro, cirka 1,3 miljarder kronor till Stena Real Estate BV.
Publicerad den 4 Januari 2022
Annons
Image

Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe i det första kvartalet 2022. Tillträdet till fastigheterna är planerat till det andra kvartalet 2022.

Transaktionen inkluderar den första fasen av projektet Centrum Poludnie i Wroclaw, bestående av två kontorsbyggnader, samt den sista kontorsbyggnaden i komplexet High5ive i Krakow. Den uthyrningsbara ytan i transaktionen omfattar cirka 28 200 kvadratmeter i Centrum Poludnie, som till 69,5 procent är uthyrd, och cirka 11 200 kvadratmeter i High5ive, som är 99 procent uthyrd.

Projekten är designade och byggda i linje med ESG-principer. Bägge projekten håller högsta standard och väntas bli de första Well Core & Shell-certifierade kontorshusen utvecklade av Skanska i Krakow och Wroclaw. Första fasen av Centrum Poludnie har redan blivit certifierat enligt Leed Platinum och Building without Barriers, och kontorsbyggnaden i High5ive väntas få motsvarande certifikat efter färdigställandet.

Den första fasen av Centrum Poludnie färdigställdes under det tredje kvartalet 2020 och den sista byggnaden i High5ive beräknas färdigställas under första kvartalet 2022.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbankens dystra analys av fastighetssektorn

Ekonomi/Finansiering I sin senaste finansiella stabilitetsrapport som presenterades under tisdagen målar Riksbanken upp en potentiellt dyster framtid för fastighetsbolagen, där de svenska bankernas stora och ökande utlåning till kommersiella fastighetsföretag utgör en betydande sårbarhet för bolagen och det finansiella systemet. Fastighetssverige har gått igenom rapporten och hittar en sammantaget negativ analys av fastighetssektorn som pekas ut som särskilt känslig för stigande räntor.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige