Image
Skanska bygger ut Elektrolux huvudkontor i Stockholm.
Skanska bygger ut Elektrolux huvudkontor i Stockholm. Bild: Skanska

Skanska bygger ut Electrolux huvudkontor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Fastighetsaktiebolaget Gångaren 13, ett helägt bolag i Electroluxkoncernen, om att bygga ut företagets huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Avtalet är värt cirka 500 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i fjärde kvartalet 2021.
Publicerad den 23 December 2021

Byggprojektet omfattar motsvarande cirka 9 000 kvadratmeter kontorsyta, fitness- och poolanläggning samt restaurang fördelat på tio våningar. Projektet omfattar även anläggning av en innergård på befintlig kontorsfastighets låghusdel samt solceller på tak och fasad. Inom ramen för utbyggnaden ska Skanska även förbereda för ett planerat bostadsprojekt med 114 bostadsrättslägenheter ovanpå en del av kontorsbyggnaden.

Utbyggnaden har en hög miljöprofil. Den kommer att certifieras enligt BREEAM med målet att nå nivå "Outstanding" samt Swedish Green Building Councils nya certifieringsstandard NollCO2 som ger ett ramverk för klimatneutralt byggande. NollCO2 ställer krav på att byggnadens växthusgasutsläpp är reducerade genom att sätta upp gränsvärden för växthusgasutsläpp av byggdelsproduktionen, av byggprocesserna och indirekt genom att sätta en gräns för byggnadens energianvändning. Byggnadens kvarvarande klimatpåverkan ska vara balanserad med klimatåtgärder till en nettonoll klimatpåverkan. Såväl kontor som kommande bostäder kommer att byggas huvudsakligen i trä med visst tegelinslag, som i hög utsträckning kommer att vara återbrukat.

Byggstart är planerad till första kvartalet 2022 och kontoret förväntas stå färdigt under sommaren 2024.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbankens dystra analys av fastighetssektorn

Ekonomi/Finansiering I sin senaste finansiella stabilitetsrapport som presenterades under tisdagen målar Riksbanken upp en potentiellt dyster framtid för fastighetsbolagen, där de svenska bankernas stora och ökande utlåning till kommersiella fastighetsföretag utgör en betydande sårbarhet för bolagen och det finansiella systemet. Fastighetssverige har gått igenom rapporten och hittar en sammantaget negativ analys av fastighetssektorn som pekas ut som särskilt känslig för stigande räntor.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige