Image
Serneke säljer till Trenum som ägs av Balder och Tredje AP-fonden.
Serneke säljer till Trenum som ägs av Balder och Tredje AP-fonden. Bild: Serneke/Nicklas Tollesson

Serneke säljer hyresrättsportfölj till Trenum

Transaktioner Serneke har tecknat avtal med Trenum AB kring försäljning av en hyresrättsportfölj omfattande cirka 875 lägenheter. Affären har ett totalt värde på cirka 1,8 miljarder kronor.
Publicerad den 19 December 2019

Fastighetsbolaget Trenum AB, samägt av Balder och Tredje AP-fonden, köper sammanlagt fem markområden med tillhörande bostadsprojekt i Borås, Göteborg, Trollhättan och Vänersborg. I avtalet ingår projektutveckling och entreprenaduppdrag för Serneke att uppföra totalt cirka 875 bostäder på de aktuella fastigheterna.

Bostadsprojekten baseras på Sernekes egenutvecklade koncepthus, som i korthet innebär en standardiserad och effektiviserad byggprocess, attraktiva planlösningar och hög boendekvalitet.
– Det känns mycket bra att inleda ett strategiskt långsiktigt samarbete med ett bolag i Balder-koncernen. Det här är en affär som vi arbetat fram under en längre tid och som, utöver att den knyter en ny stark allians, också innebär bra ordervolym för vår entreprenadverksamhet under en tid framöver. Detta är helt strategiskt rätt utifrån vår affärsidé om att utveckla, sälja och bygga fastigheter, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.
– Trenum fokuserar på att bygga och förvärva nyproducerade hyresrätter. Affären med Serneke passar väl in i den strategin då Serneke, med sina koncepthus, har utvecklat en produkt som uppfyller hyresrättens krav på yteffektivitet utan att ge avkall på arkitektur och kvalitet, säger Marcus Hansson, vd för Trenum.

Produktionsstart för de första projekten är beräknad till första kvartalet 2020 och under 2023 beräknas samtliga lägenheter stå klara. Ordervolymerna för de olika entreprenaduppdragen orderbokförs löpande under motsvarande period, i takt med produktionsstarter.

Totalt har affären ett underliggande fastighetsvärde på cirka 1,8 miljarder kronor, inklusive investeringsbidrag. Transaktionen har en positiv likviditetseffekt i det fjärde kvartalet på cirka 95 miljoner kronor samt en positiv initial resultatpåverkan om cirka 60 miljoner kronor.

Cushman & Wakefield var rådgivare åt Serneke.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige