Image

Se förslagen på Nya Hovås här

Bygg/Arkitektur Fem välrenommerade arkitektkontor har ritat förslag på Familjebostäders bostadsprojekt Uggleberget i Nya Hovås. Samtliga utgår från, och är inspirerade av, naturen i området. Nu ska en jury fatta beslut om vilket förslag som ska förverkligas. Se bilderna på förslagen här.
Publicerad den 7 Maj 2015

Familjebostäder välkomnar synpunkter på förslagen, men det slutgiltiga beslutet tas av en jury. Christer Malmström, professor i arkitektur vid Lunds Universitet och tillika ordförande i juryn, säger:
– Jag har sällan sett en process där samtliga förslag håller så hög höjd, och bredd. Vi har fått förslag på byggnader som vi aldrig tidigare sett i Sverige.

Familjebostäder har bjudit in till en process för att få fram de bästa förslagen på sina hus för framtida 250 hyresrätter. I första fasen visade 27 arkitektkontor intresse för att vara med och lämna förslag. Bland dessa valdes fem ut till det steg som nu är avslutat. I uppdragsformuleringen stod det att man vill ”fånga platsens kvaliteter” och uppdraget till arkitekterna var att förädla, förstärka och förvalta naturen i området.

Micael Jansson är nybyggnadschef på Familjebostäder:
– Alla förslag har en hög nivå, och samtliga arkitekter har haft naturen i området som en tydlig inspirationskälla. Samtidigt som förslagen är nyskapande är de också genomförbara, så vi är mycket nöjda. Det blir inte lätt för juryn att välja.

Med början på fredag 8 maj finns det möjlighet för allmänheten att ta del av förslagen, som står utställda i projektlokalen på Nya Björklundavägen 22 i Nya Hovås.

Vem eller vilka som går vidare till det sista och avslutande steget presenteras veckan före midsommar. Det första spadtaget beräknas till sommaren 2016.

De arkitektkontor som lämnat förslag är:
• Fojab Arkitekter
• Grad Arkitekter
• Liljewall arkitekter
• Nyréns Arkitektkontor
• Tengbomgruppen


Juryn består av:
• Christer Malmström, arkitekt med egen verksamhet, och professor vid Institutionen för Arkitektur och byggd miljö vid Lunds Universitet.
• Lena Andersson, vd på Älvstranden (arkitekt och tidigare markutvecklare på HSB).
• Maria Lissvall, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad.
• Annelie Waktel Rendahl, projektets sekreterare, och arkitekt med egen verksamhet.
• Tjänstemän från Familjebostäder.

Nya Hovås är ett helt nytt bostadsområde en kvart från Göteborg city, som när det är klart kommer att bestå av 1 300 bostäder och 900 arbetsplatser. Visionen för Nya Hovås är en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende, service, skolor, handel och kontor med parker, grönområden och promenadavstånd till havet.

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige