Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB.

SBB: "Största finansieringen i den nordiska kapitalmarknaden hittills"

Ekonomi/Finansiering SBB emitterar obligationer om sammanlagt 1,2 miljarder euro – sociala obligationer om 700 miljoner och hybridobligationer om 500 miljoner euro.
Publicerad den 9 December 2020

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har framgångsrikt emitterat sin första sociala icke-säkerställda seniora obligation om 700 miljoner euro samt ytterligare en evig hybridobligation om 500 miljoner euro på den europeiska kapitalmarknaden. Båda obligationerna var signifikant övertecknade. Sammantaget är detta den största fastighetsfinansieringen i den nordiska kapitalmarknaden någonsin, enligt SBB.

Den sociala obligationen med en löptid om åtta år har en fast kupong om 0,750 procent och emissionslikviden kommer att nyttjas för finansiering av tillåtna sociala tillgångar i enlighet med SBB:s ramverk för hållbar finansiering.

Hybridobligationen har en löptid till första inlösen om 5,25 år med en fast kupong om 2,625 procent och emissionslikviden kommer att användas för allmänna verksamhetsändamål. Den sociala obligationen och hybridobligationen avses noteras på Euronext Dublin (den reglerade marknaden avseende den sociala obligationen och Global Exchange Market avseende hybridobligationen).

– Med dagens transaktion stärker vi ytterligare vår närvaro på den europeiska kapitalmarknaden och det stora intresset i båda obligationerna är ett starkt bevis på att investerarna värdesätter våra tillgångar och organisation. Hybridobligationen stärker vår ambition om att nå en rating om BBB+ under 2021. Det är också extra glädjande att vi har emitterat vår första sociala obligation och mig veterligen är det den hittills största sociala obligation som erbjudits av en bolagsemittent globalt, och den första sociala obligationen någonsin i Norden, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Citi har agerat struktureringsrådgivare för SBBs ramverk för hållbar finansiering. BNP Paribas, Citi, DNB, Deutsche Bank, GSI, Morgan Stanley och Nordea har agerat Joint Bookrunners.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige