Image
Ilija Batljan, vd för SBB.
Ilija Batljan, vd för SBB. Bild: David Schmidt/Pixprovider

SBB köper för över fyra miljarder i Norge

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget köper förskoleportfölj i Norge med nytecknade 35-åriga triple-net-avtal för 4,25 miljarder norska kronor, motsvarande cirka 4,16 miljarder svenska kronor.
Publicerad den 3 Juli 2020

Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar en större portfölj med förskolor från norska Laeringsverkstedet, där Laeringsverkstedet även är hyresgäst, för ett överenskommet fastighetsvärde om 4,25 miljarder norska kronor. Den årliga hyresintäkten för de 138 fastigheterna som ingår i affären (cirka 114 000 kvadratmeter byggnadsyta och 601 000 kvadratmeter tomtyta) uppgår till cirka 251,4 miljoner norska kronor och SBB:s genomsnittliga justerade kontraktslängd ökar till nio år i och med affären. I samband med affären blir Laeringsverkstedet aktieägare i SBB samt att parterna inleder ett fördjupat långsiktigt samarbete där SBB ska stödja Laeringsverkstedets expansion i Norden.
– I och med denna affär stärker vi ytterligare vår position som marknadsledande i Norden inom social infrastruktur med särskilt fokus på välfärdsstaternas absoluta kärnverksamheter; vård, skola och omsorg. Det är också viktigt att betona att över 80 procent av fastigheterna ligger i anslutning till Norges storstadsregioner och att antalet barn i åldrarna noll till fem år beräknas att öka med nästan tio procent i Norge fram till 2035. Vi ser även att det fördjupade samarbetet med Nordens ledande förskoleoperatör Laeringsverkstedet kommer att generera ytterligare investeringsmöjligheter för att bidra till en stärkt social infrastruktur i hela Norden, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Affären finansieras vid tillträde med 2 850 miljoner norska kronor i kontanta medel och med 1 400 miljoner norska kronor i D-aktier som avses emitteras till en kurs om 31 svenska kronor per D-aktie. Tillträde är planerat till 31 augusti 2020.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige