Image
Ilija Batljan, vd för SBB.
Ilija Batljan, vd för SBB. Bild: David Schmidt/Pixprovider

SBB köper för drygt 400 miljoner av Sisab

Transaktioner SBB köper 23 förskolor och skolor i Stockholms stad med privata hyresgäster. Säljare är kommunala skolfastighetsbolaget Sisab som beslutade om försäljningen vid sitt styrelsemöte den 6 november 2019.
Publicerad den 7 November 2019

– Detta innebär att Sisab kan fokusera mer på staden som hyresgäst samtidigt som vi frigör resurser inför kommande investeringar. Behovet av fler elevplatser är fortsatt högt, säger Peter Jönsson, ordförande för Sisab.

SBB:s grundidé är att äga och förvalta samhällsfastigheter och hyresrätter långsiktigt. Ett krav när Sisab drog igång försäljningen och jakten på en köpare strax innan sommaren.

– Vi är mycket nöjda med affären eftersom det innebär att fastigheterna och hyresavtalen flyttas över till en seriös köpare. Det är en trygghet för personal, föräldrar och barn i berörda verksamheter, fortsätter Peter Jönsson.

SBB kliver in och erbjuder befintliga hyresgäster oförändrade villkor och tioårskontrakt.

Fastigheterna är belägna i attraktiva bostadsområden i väster- och söderort. Den sammanlagda uthyrbara arean uppgår till cirka 17 700 kvadratmeter och har hyresintäkter om drygt 25 miljoner kronor. Samtliga lokaler är fullt uthyrda. Största hyresgästen är Pysslingen förskolor och skolor AB.

Fastigheternas värde uppgår till 421,5 miljoner kronor.

Tillträde sker under första kvartalet 2020, villkorat av beslut i kommunfullmäktige.

– Vi fullföljer vår strategi att äga samhällsfastigheter i Norden. Det är fantastiska skolor och förskolor som vi förvärvar av Sisab samtidigt som vi separat säljer kontorsfastigheter för motsvarande värde, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Svefa var rådgivare till säljaren Sisab.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige