Image
Ilija Batljan, vd för SBB som köper 54 procent av aktierna i Offentliga Hus.
Ilija Batljan, vd för SBB som köper 54 procent av aktierna i Offentliga Hus. Bild: SBB.

SBB köper 54 procent av Offentliga Hus

Transaktioner SBB köper mer än hälften av aktierna i Offentliga Hus för 15,40 kronor per aktie – en premie om 20 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.
Publicerad den 18 December 2020

Säljare är Fastator, Offentliga Nordic Property Holding SARL, CLBRM Private S.A., SICAR on behalf of its Compartment Real Assets och Nordact AB.
Parterna har kommit överens om ett pris om 15,40 kronor per aktie i Offentliga Hus och ska erläggas med 10,78 kronor kontant och 4,62 kronor med nyemitterade D-aktier i SBB. Totalt motsvarar det ett kontantvederlag om nästan 1,5 miljarder kronor och totalt 20,7 miljoner nya D-aktier i SBB till ett värde om drygt 641 miljoner kronor baserat på ett pris om 31 kronor per D-aktie, innebärande en fördelning om 70 procent kontant vederlag och 30 procent nya D-aktier i SBB. Den totala köpeskillingen för samtliga aktier i transaktionen är 2 139 336 476 kronor.

Transaktionen förväntas tillträdas den 23 december 2020 och kommer då enligt takeover-reglerna för vissa att utlösa en skyldighet för SBB att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i Offentliga Hus.

Köpeskillingen för Fastators direkta och indirekta innehav uppgår till 1 040 miljoner kronor.

– När Ilija startade SBB så fick jag, under en gemensam middag, frågan hur det kändes att få en konkurrent. Mitt svar var då; "Va bra, då har vi en köpare av våra aktier när vi byggt klart, för Ilija kommer att bli störst!" Detta var 2016. Jag visste, och nu vet alla andra, att SBB kommer att bli störst. I denna affär finns det bara en sak som jag inte är nöjd med; Fastator ville ha fler aktier i SBB, och mindre kontanter, säger Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Offentliga Hus på Branschguiden

Offentliga Hus äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter med det allmänna som fortsatt hyresgäst. Vi avlastar kommuner och landsting i rollen som fastighetsägare så att de fullt ut kan fokusera på sin huvuduppgift – att leverera en välfärd i världsklass.

För Offentliga Hus är fastighetsägande inte bara en fråga om att köpa och sälja fastigheter – det är ett långsiktigt verktyg för att göra Sveriges kommuner mer attraktiva. Och det är ett ansvar vi tar på största allvar. Det betyder att vi arbetar i tät dialog med kommunen, är en lyhörd samarbetspartne...

Läs mer om Offentliga Hus på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY