Image
Göran Wendel, Patrik Hall och Ilija Batljan
Göran Wendel, Patrik Hall och Ilija Batljan Bild: Eddie Ekberg/Axel Ohlsson/David Schmidt/Pixprovider

SBB, Heimstaden och Tornet får plats i allmännyttan

Bostäder Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, Heimstaden Bostad och Tornet Bostadsproduktion blir associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. Enligt ett enigt kongressbeslut i våras är det nu möjligt för fler företag som uppfyller vissa krav på samhällsansvar att bli medlemmar i Sveriges Allmännytta.
Publicerad den 9 September 2019

–¬ Att kunna välkomna ännu fler långsiktiga bostadsföretag att bli medlemmar, även om de inte ägs av en kommun, är glädjande. Nu blir Sveriges Allmännytta en bredare organisation som även företräder privata aktörer med samhällsansvar som värnar hyresrätten som boendeform. Ambitionen är att tillsammans vara starkare och tydligare som samhällsbyggare och att göra ännu mer samhällsnytta - det är en del av det förändringsarbete som påbörjats i Sveriges Allmännytta, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
– Jag är glad att vi som första privata fastighetsbolag har beviljats medlemskap i Sveriges Allmännytta. Sedan 2011 har jag varit engagerad i att privata aktörer ska kunna bli medlemmar. Sveriges bostadsutmaningar kan endast lösas av samhällsnyttiga bolag, offentliga som privata. Här visar Sveriges Allmännytta vägen. Samhällsbyggnadsbolaget äger och utvecklar hyresrätter och samhällsfastigheter, på så vis bidrar vi till att samhället utvecklas och växer. Vi ser också ett medlemskap i Sveriges Allmännytta som ytterligare en garanti för vår långsiktighet och samhällsengagemang, säger Ilija Batljan vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget.
– Vi är väldigt glada över att Heimstaden har beviljats associerat medlemskap i Sveriges Allmännytta. ¬Som långsiktig fastighetsägare delar Heimstaden organisationens värdegrund för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Tillsammans får vi nu ännu större möjligheter att påverka samhällsdebatten, säger Patrik Hall, koncernchef och vd för Heimstaden.
– Det här är ett naturligt steg för oss. Vi arbetar med alla hållbarhetsaspekter som Sveriges Allmännytta har på sin dagliga agenda och därför har vi nytta av den kompetens och erfarenhet som organisationen kan erbjuda. Det är också ett val vi gör för att dela med oss av vår egen kunskap ur den privata sektorns perspektiv, säger Göran Wendel, vd för Tornet.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige