Image
Ilija Batljan och Jan-Erik Höjvall.
Ilija Batljan och Jan-Erik Höjvall. Bild: SBB/Amasten

SBB blir ny storägare i Amasten

Transaktioner SBB köper 20 procent av Amasten och blir därmed ny storägare. Dessutom tecknar man en option med Nordika om köp av ytterligare tio procent under 2020.
Publicerad den 9 Oktober 2019

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har ingått avtal med ett antal olika aktörer om förvärv av 86 204 610 stamaktier av serie A i Amasten. Detta motsvarar ett innehav om 20,02 procent av aktierna och 20,05 procent av rösterna i Amasten per dagens datum. Den totala köpeskillingen uppgår till 711 188 032 kronor och tillträde till aktierna skedde/sker mellan den 4 och 9 oktober.

SBB har även, genom ett dotterbolag, ingått ett optionsavtal med Nordika III Fastigheter AB som möjliggör köp av samtliga aktier i Nordika Publika Investeringar AB, ett aktiebolag vars enda tillgång består av 43 884 240 stamaktier av serie A i Amasten. Påkallandet av optionen kan ske intill den 30 april 2020 och köpeskillingen bestäms utifrån ett underliggande värde på stamaktierna av serie A i Amasten om 8,25 kronor per aktie. Den totala köpeskillingen vid påkallande av optionen skulle med dagens underliggande värde uppgå till 362 044 980 kronor. Under förutsättning att köpoptionen utnyttjas kommer SBB att direkt och indirekt inneha 130 088 850 stamaktier av serie A i Amasten, vilket motsvarar 30,21 procent av aktierna och 30,26 procent av rösterna i Amasten per dagens datum.

– För SBB är detta ytterligare en strategisk investering på vägen mot att bli Nordens största ägare av social infrastruktur, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige