Image

Sagax refinansierar hälften av sina skulder

Bolag Sagax har avtalat om två långfristiga kreditfaciliteter om sammanlagt 4 250 miljoner kronor, motsvarande 49 procent av koncernens räntebärande skulder.
Publicerad den 7 Maj 2015
David Mindus. Bild: Sagax
David Mindus.

Sagax har avtalat om en förtida refinansiering av en lånefacilitet om 3 600 miljoner kronor med pbb Deutsche Pfandbriefbank. Faciliteten som tillhandahålls i både SEK och EUR är Sagax enskilt största kreditfacilitet motsvarande 43 procent av koncernens räntebärande skulder vid årsskiftet 2014/2015.

Facilitetens löptid förlängs med 4,3 år från januari 2018 till april 2022.

Sagax har även avtalat om en lånefacilitet om 650 miljoner kronor med Nordea.
Faciliteten som tillhandahålls i både SEK och EUR löper till och med maj 2021 och kommer att användas för att refinansiera befintliga krediter i förtid och för allmänna verksamhetsändamål.

Sagax har därutöver beslutat om förtidsinlösen av obligationslån 2012/2017 om 350 miljoner kronor.

Transaktionerna medför att Sagax genomsnittliga kapital- och räntebindning förlängs samt att kostnaden för bolagets räntebärande skulder sjunker.

Resultatet för det andra kvartalet kommer att belastas med engångskostnader med anledning av refinansieringarna. Till följd av lägre finansiella kostnader under resten av 2015 påverkas dock inte årsresultatet.

- Långsiktig kapitalförsörjning och förutsägbara kostnader härför är grundläggande förutsättningar för att Sagax skall kunna erbjuda en attraktiv riskjusterad avkastning till sina aktieägare. Vi upplever dagens kapital- och räntemarknader som attraktiva och har agerat därefter. Utöver de aktuella refinansieringarna har Sagax tidigare förlängt kapitalbindningen för 2,8 miljarder till 2019 i sitt intresseföretag Söderport. Refinansieringarna medför att den finansiella risken reduceras samtidigt som förvaltningsresultatet utvecklas positivt, säger Sagax vd David Mindus.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige