Image

Så stor bostadsrätt har olika yrkesgrupper råd med i olika städer

Bostäder Högt uppsatta finanschefer i Stockholm har råd med 114 kvadratmeter bostadsrätt. Köksbiträden och marknadsundersökare får nöja sig med 16. Detta enligt en ny undersökning från SBAB som har undersökt hur många kvadratmeter bostadsrätt olika yrkens medellöner räcker till i olika städer.
Publicerad den 7 November 2017
Tabell över antal kvadratmeter bostadsrätt man kan köpa i Sveriges 15 största tätorter beroende på yrkesval. Medellöner för Stockholm. Källa: SBAB Bild: SBAB
Tabell över antal kvadratmeter bostadsrätt man kan köpa i Sveriges 15 största tätorter beroende på yrkesval. Medellöner för Stockholm. Källa: SBAB Tabell över antal kvadratmeter bostadsrätt man kan köpa i Sveriges 15 största tätorter beroende på yrkesval. Medellöner för Sverige. Källa: SBAB

Bild: SBAB
Tabell över antal kvadratmeter bostadsrätt man kan köpa i Sveriges 15 största tätorter beroende på yrkesval. Medellöner för Sverige. Källa: SBAB

Att bostadspriserna ligger på en fortsatt hög nivå har få missat. SBAB har undersökt hur många kvadratmeter bostadsrätt olika yrkens medellöner kan ta bolån för. Drömmen om att köpa lägenhet innanför tullarna kommer för många aldrig att bli verklighet – om de inte helt enkelt satsar på en annan karriär.

Kvadratmeterpriserna i Stockholm är de dyraste i landet. I dag är det nästan dubbelt så dyrt att köpa bostadsrätt i Stockholms tätort jämfört med landets näst dyraste tätort Göteborg. Med ett snittpris på 94 178 kronor behöver man i dag ha en lön på närmare 50 000 kronor i månaden för att kunna köpa en mindre tvårummare i Stockholms centrala delar (Beräkningarna förutsätter att maximalt bolån tas och att inget kapital utöver insatsen på 15 procent skjuts till). Det betyder att människor från vissa yrkesgrupper är exkluderade från möjligheten att bo centralt utan att dela sin privatekonomi med någon annan.

- I dag måste människor i praktiken lägga ihop sin ekonomi för att kunna ta tillräckligt stora bolån till bostadsköp i Stockholm. Man bör kanske inte ha yrkestiteln som första kriterium när man väljer sin partner, men det går samtidigt inte att förneka att det är något man så småningom måste ta ställning till om man bor här, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Med statistik från Booli och Statistiska centralbyrån (SCB) har SBAB undersökt hur många kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm olika yrkens medellöner räcker till att ta bolån för. Lönen för en marknadsundersökare eller ett köksbiträde räcker som mest till bolån till runt 16 kvadratmeter. Till och med en domare med snittlön på runt 55 000 kronor kan i dagsläget inte räkna med att ta bolån för att köpa mer än runt 45 kvadratmeter. För att förverkliga en dröm om en trea på 80 kvadratmeter skulle köksbiträdet behöva träffa till exempel en specialistläkare med en månadslön på över 70 000 kronor.

- Det finns flera saker som avgör exakt hur stora lån två personer får ta och i bankernas kalkyler vägs flera parametrar in. Men en svepande jämförelse går ändå att göra och resultatet visar att inkomstnivåerna som nu krävs är väldigt höga. För yrken med medelinkomst har innerstaden blivit alltmer otillgänglig, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Bättre möjligheter till större boende finns självklart utanför huvudstaden. En marknadsundersökare tjänar förvisso mindre utanför Stockholm men pengarna räcker längre. Den nationella medellönen på 19 400 kronor räcker exempelvis till runt 26 kvadratmeter i Malmö eller nästan 45 kvadratmeter i Borås. En högt uppsatt finanschef i Stockholm kan ta maximalt bolån på 9 339 000 kronor och köpa sig 114 kvadratmeter i tätorten. I Borås skulle den nationella medellönen räcka till en lägenhet på runt 443 kvadratmeter.

Klicka upp bilderna vid sidan här för exakt statistik över din stad.

Beräkningarna förutsätter att maximalt bolån tas och att inget kapital utöver insatsen på 15 procent skjuts till. Statistik: Medellöner I Stockholm för utvalda yrken från scb.se och kvadratmeterpriser från booli.se. Uträknad av SBAB:s boendeekonom Emma Persson efter SBAB:s bolånekalkyl. Kvadratmetersiffrorna är avrundade till närmaste heltal.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige