Image

Så här kommer Stockholm Airport City att se ut

STADSUTVECKLING En flygplatsstad i världsklass byggs i Sigtuna kommun, totalt investeras cirka tio miljarder kronor. Det talas om en kosmopolitisk gateway. Klicka fram bildspelet här nedan.
Publicerad den 1 Oktober 2008

Den ny flygplatsstaden, Stockholm Airport City, med inspiration från liknande satsningar i bland annat Amsterdam, Dallas och Hong Kong ska uppföras i anslutning till Stockholm-Arlanda Airport. Sigtuna kommun, LFV och Arlandastad Holding AB har tillsammans enats om principerna för satsningen, som innebär en total investering på upp till cirka 10 miljarder kronor.
- För oss är det naturligt att vi på många sätt fortsätter att skapa möjligheter för resenärer, företag och besökare, kopplat till flygplatsen. Stockholm Airport City blir en viktig del av det dynamiska centrum som utgår från Stockholm-Arlanda Airport, säger Lars Rekke, generaldirektör för LFV
Så kallade flygplatsstäder finns och växer fram runt om i världen. En av de mest kända i Europa är Schiphol, Amsterdam. Kännetecknande för en flygplatsstad är att de verksamheter som etableras både möter befintliga behov och tillsammans skapar en dynamisk process. Företag inom exempelvis hotell och företagshotell, logistik, service, kontor, kongresser och konferenser, medicinsk service, mässor, bilverkstäder och olika butiker drar fördel av det nav som en flygplats utgör, avseende transporter, människor och olika aktiviteter. En verksamhet skapar behov av en annan. Enligt nuvarande beräkningar kommer cirka 50 000 människor att arbeta inom och i anslutning till flygplatsen när utbyggnaden av Stockholm Airport City är färdig. I dag är cirka 20 000 människor sysselsatta i området.
- Den här satsningen sätter Stockholm och Sverige ännu mer på kartan. Det som möter resenärerna kommer att vara en kosmopolitisk gateway, något som kommunicerar en del av det vi har att erbjuda, säger Mats Jämterud, vd för Arlandastad Holding AB.
En viktig del av Stockholm Airport City kommer att utgöras av Stockholm Nord Logistik Center, ett stort logistikcenter, som fullt utbyggt kommer att omfatta över 1 miljon kvadratmeter. Byggare är Kilenkrysset AB och NCC Property Development. Bland företag som redan flyttat in i nya lager- och logistiklokaler finns DHL och Dustin.
- För oss var det ett optimalt val att etablera vårt logistikcenter inom Stockholm Airport City. Läget gör att vi knyter ihop det nationella och internationella distributionsflödet på bästa möjliga sätt, säger Jan Persson, vd för Kilenkrysset AB
Sigtuna, som är värdkommun för Stockholm-Arlanda Airport, deltar aktivt i skapandet av Stockholm Airport City
- Utvecklingen av Stockholm Airport City är av mycket stor vikt för Sigtuna kommun. Attraktiviteten ökar, jobben blir fler och tillväxten högre. De resurser som skapas återinvesterar vi i framtidssatsningar inom skolan, vården, kulturen och idrotten. Satsningen är av strategisk betydelse för vår kommun och därför går vi in i detta utvecklingsarbete helhjärtat, säger kommunalrådet Anders Johansson (s).
Omsorgen om miljön är en viktig hörnsten i uppbyggnaden av Stockholm Airport City och flera planer finns redan på olika lösningar som tar fasta på dagens lokala, regionala och globala utmaningar.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige