Image

Ryssland leder Europas köpcentrumboom

HANDEL Ryssland leder köpcentrumracet i Europa. Under 2007 öppnades en miljon kvadratmeter på 40 platser i Ryssland.
Publicerad den 17 Mars 2008

Italien ligger strax efter med 0,8 miljoner kvadratmeter, följt av Polen med 0,7 miljoner kvadratmeter. Tyskland, Turkiet och Spanien visade en fortsatt hög aktivitet, även om mängden färdigställd yta i Spanien reducerades något jämfört med året innan.

I Sverige uppfördes cirka 110 000 kvadratmeter ny köpcentrumyta under de senaste 18 månaderna. En expansiv utbyggnad av handeln är planerad med flera nyetableringar och nya koncept över hela landet trots att Sverige redan har en hög andel köpcentrumyta per invånare.

Centraleuropa förblev ett hett utvecklingsområde under 2007, med Sydeuropa inte långt därefter. Som väntat var Västeuropa relativt dämpat, även om ny utveckling pågår med tonvikt på förnyad utveckling och utvidgning.

- Vi räknar med att nuvarande trender fortsätter under de närmaste två åren. Ryssland har en otrolig mängd igångsatta projekt med över sex miljoner kvadratmeter och står för nästan en fjärdedel av den planerade nya ytan i Europa under 2008-2009, säger Neville Moss, chef för European Retail Research vid Jones Lang LaSalle.

Mer än två miljoner kvadratmeter ny yta prognostiseras i Italien, Turkiet och Polen under 2008-2009. Över 1,5 miljon kvadratmeter planeras på var och en av marknaderna i Storbritannien, Tyskland och Spanien, och över en miljon kvadratmeter planeras både i Portugal och i det snabbväxande Ukraina. I Sverige planeras cirka 380 000 kvadratmeter köpcentrumyta under samma period. Många stora nya projekt har utannonserats den senaste tiden men dessa ligger än så länge i startgroparna och har längre genomförandetid än denna tidshorisont.


I Ryssland är Moskva och St Petersburg fortfarande de mest aktiva utvecklingsmarknaderna. Trots att utbudet av ny yta nu ökar snabbt matchar det inte den höga efterfrågan, och vakansnivåerna ligger på under en procent. Denna tillväxttakt förväntas fortsätta i ytterligare tre till fyra år.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige