Image
Bild: Riksbyggen

Riksbyggen utökar satsningen på hyrköp

Bostäder Brf Branddammen i Bandhagen, Stockholm, blir Riksbyggens andra projekt där hyrköp av bostadsrätt kommer att erbjudas. Efter ett framgångsrikt första test i Brf Brandstationen i Järfälla kommer nu 7 av Brf Branddammens totalt 70 bostadsrätter att kunna hyrköpas. Hyrköp vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
Publicerad den 14 Augusti 2019

Bostadsbrist, långa kötider till hyreslägenheter och amorteringskrav tvingar allt för många unga svenskar till otrygga och dyra andra- eller tredjehandskontrakt. I landets två största städer med de största grupperna av unga vuxna, Stockholm och Göteborg, saknar 80-90 procent av ensamboende unga möjlighet att köpa en nybyggd enrumslägenhet.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden och under förra året startade Riksbyggen ett pilottest med hyrköp av bostadsrätt som en möjlig dellösning på problematiken. Intresset har varit väldigt stort och modellen har visat sig fungera i praktiken. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan utöka satsningen på hyrköp, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

I Bandhagen planerar Riksbyggen att uppföra ett 15-våningshus med 70 bostadsrätter, framförallt tvåor och treor men också ettor och fyror. Det blir ett bekvämt boende nära Högdalens centrum och tunnelbanestation.

Hyrköps-modellen i korthet:
* Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.
* Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
* Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
* Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
* Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
* Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med hyrköp.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige