Image
Det blir Riksbyggen och Sveanor som tillsammans ansvarar för utvecklingen av Haningeterrassen där bland annat uppemot 600 nya bostäder ska byggas.
Det blir Riksbyggen och Sveanor som tillsammans ansvarar för utvecklingen av Haningeterrassen där bland annat uppemot 600 nya bostäder ska byggas. Bild: Riksbyggen/Sveanor

Riksbyggen och Sveanor utvecklar Haningeterrassen

Bygg/Arkitektur Nu står det helt klart att det blir Riksbyggen och Sveanor som tillsammans ansvarar för utvecklingen av Haningeterrassen där bland annat uppemot 600 nya bostäder ska byggas.
Publicerad den 4 Mars 2015

– Vi tar oss an den här möjligheten med glädje och stolthet. Vår vision är en stadsdel med variation i höjder och fasadgestaltning, inom ramen för en sammanhållen karaktärsfull helhet. Vi vill se en tydlig stadsmässig karaktär där kommersiella lokaler varvas med bostäder, gatu- och torgrum. Balkonger, burspråk, kulörer och material ska berika och levandegöra omgivande gatumiljöer, säger Joanna Berg, marknadsområdeschef för Riksbyggen Söderort.

Omvandlingen av Handenterminalen med omgivning till en blandad stadsmiljö har redan inletts. I området skapas bostäder för över 1 000 nya kommuninvånare, affärer, restauranger, nöjen samt en biograf med 3-5 salonger. Haninge kommun kommer i samband med detta arbete att uppföra ett nytt allmänt torg ovanpå bussterminalen, som är tänkt att bli en livfull plats och ett nav för den nya stadsbildningen som inramas av butiker, caféer och verksamhetslokaler.

– Det här är en unik möjlighet för Riksbyggen. Nu får vi möjlighet att göra det vi kan bäst som samhällsutvecklare, det vill säga ta ett helhetsgrepp på ett område och arbeta för ett gott liv både i och mellan husen, säger Dennis Söderlund, marknadsområdeschef för Riksbyggen Söderort.

Totalt sker omvandlingen i åtta etapper där minst en etapp har inriktning mot stora och små barnfamiljer. En annan etapp planeras för Riksbyggens koncept för instegsboende, StegEtt, med yngre och andra som köper sin första lägenhet som huvudmålgrupp. En etapp kommer att utföras som seniorbostäder, Bonum, med huvudmålgrupp mellan 65-75 år. Med Riksbyggens nya affärsområde Fastighet finns även möjlighet att utveckla nya hyresrätter i området.

– Riksbyggen och Sveanor ska tillsammans utveckla ett unikt stadsutvecklingsprojekt i Haninge där moderna bostäder och specialiserad sjukvård knyts ihop med ett framtidsinriktat trafikknutspunktskoncept, säger Steinar Stokke, vd på Sveanor Fastigheter.

Under våren inleder Riksbyggen den första etappen med att inleda försäljningen av boende i 18 våningar höga BRF Blicken, Haningeterrassens klart högsta byggnad med utsikt över Rudans friluftsområde och sjön Rudan. BRF Blicken blir även demonstrationsprojekt för ”innovativ parkering”, vilket innebär att de boende i föreningen får tillgång till alternativa mobilitetslösningar som kan minska behovet av p-platser.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige