Image
Region Stockholms fullmäktige har nu klubbat försäljningen av kvarteret för S:t Eriks ögonsjukhus till Skanska.
Region Stockholms fullmäktige har nu klubbat försäljningen av kvarteret för S:t Eriks ögonsjukhus till Skanska. Bild: Tengbom

Region Stockholm säljer fastigheter för miljarder

Transaktioner Under tisdagens möte beslutade Region Stockholms fullmäktige att sälja Berga Naturbruksgymnasium och S:t Eriks sjukhusområde. Regionfullmäktige beslutade även att initiera försäljning av fastigheten Medicinaren 19 vid Karolinska Huddinge och norra delen av fastigheten Sabbatsberg 16 vid Sabbatsbergs sjukhus.
Publicerad den 9 Juni 2021

– Att vi nu genomför två försäljningar och initierar två till innebär att vi får mer pengar och större fokus att satsa på kärnuppgifterna sjukvård och kollektivtrafik. Det är lokaler som vi inte själva använder eller inte ligger i kärnuppdraget. Vi är tydliga med att Region Stockholm inte ska äga fastigheter som vi inte använder, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd.

S:t Eriks sjukhusområde är kvarteret på Kungsholmen där S:t Eriks ögonsjukhus låg innan flytten till området intill Nya Karolinska. Köparen av området är Skanska AB till en köpeskilling om cirka 1,4-1,5 miljarder, beroende på byggrättsvolym i detaljplanen. Skanska kommer utveckla området med nya bostäder, kontor och lokaler. Det möjliggör för ungefär 300 nya bostäder på området.
– Området som idag till stor del står tomt får nytt liv med bostäder och affärslokaler, samtidigt som Region Stockholm får en och en halv miljard att satsa på sjukvård och kollektivtrafik. S:t Eriks ögonsjukhus har redan flyttat till nya och moderna lokaler för högspecialiserad vård och forskning tvärsöver från Karolinska sjukhuset i Solna. Det är en klar vinst för stockholmarna, säger Charlotte Broberg (M).

Berga Naturbruksgymnasium får en ny ägare som har lång erfarenhet av att driva naturbruksgymnasium, de har kraft och många idéer till att utveckla skolan. Det är Dille Bolag AB med dotterbolag som föreslås köpa skolan med tillhörande byggnader och mark. Köpeskillingen landar på 118,9 miljoner kronor.
– Jag är glad att vi lyckats säkra en långsiktig köpare som inte bara vill värna utan också utveckla en hundraårig verksamhet. Samtidigt kan vi ännu tydligare fokusera på regionens kärnverksamheter – sjukvård och kollektivtrafik säger Charlotte, Broberg (M).

Medicinaren 19 vid Karolinska Huddinge är en fastighet som rymmer huset Novum som ägs av Hemsö där det bedrivs Life Science-forskning. Nu vill Hemsö ytterligare satsa på att utveckla forskningen och vill i samband med det köpa marken huset står på.
– Samtidigt som mer forskning inom Life Science utvecklas kan också detta blir en plats där nästa pandemis vaccin och vård kan utvecklas, det är en win-win för Region Stockholms invånare, säger Charlotte Broberg (M).

Sabbatsberg 16 Norra delen:
Under 2017 beslutade dåvarande landstingsfullmäktige att inleda försäljning av fastighetens södra del med kravet att ny ägare skulle uppföra en ny vårdbyggnad. Nu påbörjas också arbetet med att sälja den norra delen av fastigheten vilken pekats ut för bostäder. Genom att genomföra detta blir det möjligt att arbete med ett helhetsgrepp kring fastigheten, vilket också flera utredningar förordar.
– Sabbatsberg ligger attraktivt i stan och det är därför mycket glädjande att möjligheter nu ges att utveckla området för bostäder parallellt med vård av högsta kvalitet. Vi ser mycket fram emot fortsatt arbete med försäljningen och är ytterligare ett steg mot att bara äga sjukhusen och byggnaderna som vi faktiskt använder själva. Region Stockholm är inte en hyresvärd, säger Charlotte Broberg (M).

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler.

I Sverige har företaget cirka 11 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2014 till drygt 30 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2014 cirka 1 700 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig privat samverkan.

Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och affärshus.

Vi utvecklar arbetsmilj...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya heta aktörer till Vasakronan i Göteborg

Uthyrning Följer upp uthyrning till Uniqlo med två nya väletablerade retailers i Kompassen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY