Image
Bild: Istock

Regeringsförslag om tvistlösning ska ge effektivare hyresförhandlingar

Bostäder Regeringen lade på torsdagen fram förslag om att införa en oberoende tvistlösning för de årliga hyresförhandlingarna. Tvistlösningen handlar om vad som händer när parterna inte kommer överens vid förhandlingsbordet.
Publicerad den 3 Juni 2022

Om fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kommer överens vid förhandlingsbordet kan tvisten enligt förslaget lösas genom att en oberoende skiljeman utses av hyresnämnden som lämnar en rekommendation om hyresutvecklingen. Dessutom föreslås lagstadgade tidsfrister och skadeståndssanktioner för att effektivisera förhandlingsprocessen.

Förslaget välkomnas av både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.
– Det är bra för landets hyresgäster att få detta på plats. Det kommer att leda till en bättre förutsägbarhet och färre retroaktiva hyreshöjningar, säger Erik Elmgren som är förbundschef för Hyresgästföreningen.
– Det är mycket välkommet att ett förslag om en oberoende tvistlösning nu läggs fram. Det kommer att leda till en effektiv förhandlingsprocess med färre konflikter, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.

För att förslaget om tvistlösning ska gälla, måste parterna vara överens om att de vill använda sig av den. I juli år 2021 tecknade parterna ett avtal om det. Avtalet ska komplettera överenskommelsen om att parterna förhandlar hyror – den så kallade förhandlingsordningen.

Om förslaget:
En lagrådsremiss har tagits fram utifrån den statliga utredningen Ett oberoende tvistlösningsförfarande för kollektiva hyrestvister (Ds 2021:23) och en proposition planeras under hösten 2022.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige