Image
Mårten Lilja och Johanna Ode.
Mårten Lilja och Johanna Ode. Bild: Riksbyggen

Regeringen föreslår nytt energieffektiviseringsstöd

Energi/miljö Regeringen föreslår att ett nytt energieffektiviseringsstöd ska kunna ges till både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter, enligt ett remissförslag som skickades ut på måndagen. Riksbyggen är positiva.
Publicerad den 23 Mars 2021

Riksbyggen har tidigare föreslagit att ett statligt stöd för gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar borde införas. Energiåtgärder är ett av de områden som Riksbyggen anser borde få statligt stöd och välkomnar regeringens förslag.

– Det är bra om ett stöd för energieffektivisering införs men det finns också behov av fler gröna åtgärder. Till exempel kan många byggnader även behöva klimatanpassas för att stå emot översvämningar och det finns också potential att nyttja bostadsgårdar för åtgärder som främjar biologisk mångfald och cirkulär ekonomi, säger Johanna Ode bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Förordningen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2021. Remisstiden är satt till två månader.
– Vi kommer nu att analysera remissförslaget mer i detalj. För att ett stöd verkligen ska göra nytta måste det vara enkelt att använda och ger långsiktiga och stabila spelregler. Ett ombyggnadsprojekt i en bostadsrättsförening kan ta flera år från det att planeringen startar till att projektet är genomfört, säger Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Nästan en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter. Villaägare kan exempelvis få solcellsstöd eller ROT-avdrag för gröna åtgärder. En undersökning som Riksbyggen gjort visar att 66 procent av bostadsrättsföreningarna skulle genomföra någon grön åtgärd om ett stöd införs.

Riksbyggens förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar, i korthet:
# En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.
# Halverad fastighetsavgift de första fem åren.
# Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald och cirkulär ekonomi.
# Statliga kreditgarantier för investeringslån.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY