Image
Helena Bjarnegård.
Helena Bjarnegård. Bild: Rådet för hållbara städer

Rådet för hållbara städer listar åtgärder som ska göras under 2019

Sverige Gemensamma åtgärder och strategisk samverkan i fokus i Rådet för hållbara städers rapportering till regeringen 2019.
Publicerad den 14 Mars 2019

Frågor om hållbar stadsutveckling är komplexa och långsiktiga det är därför viktigt att arbeta brett och långsiktigt tillsammans. I uppdraget ingår även att varje år lista ett antal konkreta åtgärder som myndigheterna ska göra tillsammans.

I Strategi för levande städer finns fem målområden utpekade. De handlar om hållbara transporter, bättre luftkvalitet och hälsa, grönska, arkitektur och gestaltad livsmiljö samt integration. Under året kommer Rådet för hållbara städer att fördjupa arbetet under de fem målområdena.

Tre etappmål finns uppsatta under målområdena. Här är några exempel på gemensamma åtgärder som myndigheterna avser genomföra under 2019:
# Gemensam vägledning och exempelsamling till stöd för ökad gång-, cykel- och kollektivtrafik
# Konferens om ny metod för planering för ekosystemtjänster inklusive mötesplats för de som får ekonomiskt stöd från Boverket för att arbeta med stadsgrönska
# Kunskapsspridning till bred målgrupp genom utställning ekosystemtjänster ArkDes
# Metoder för kartläggning och uppföljning av förutsättningar för ekosystemtjänster
# Vägledning naturbaserade lösningar.

Rådet för hållbara städer
Rådet för hållbara städer ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling av städer samt fungera som ett nationellt forum för genomförande av politiken för hållbar stadsutveckling. Rådet ska även ta tillvara erfarenheter och kunskap inom hållbar stadsutveckling, föra dialog, samverka och involvera aktörer på nationell, regional och lokal nivå. På så sätt skapas möjligheter att utveckla nya samarbetsformer mellan myndigheter, regioner, kommuner, näringslivet och civilsamhället.

Rådet för hållbara städer utgörs av myndighetschefer för elva myndigheter, SKL samt representant från länsstyrelserna som ska arbeta tillsammans inom ramen för sina ordinarie uppdrag kring frågor om hållbar stadsutveckling. Uppdraget som Rådet för hållbara städer har är att ta ett helhetsgrepp om hur staden kan och bör utvecklas för att bli socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Ramverket i Rådet för hållbara städers arbete utgörs av mål 11 i FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030 medan Strategi för levande städer – politik för en hållbar stadsutveckling och Politik för gestaltad livsmiljö är utgångspunkterna.
– Vid det gemensamma problemlösningsbordet behövs såväl samarbete mellan de i Rådet ingående myndigheterna som samarbete med kommuner, näringsliv, civilsamhälle och akademi med flera, säger Helena Bjarnegård, Sveriges riksarkitekt och ordförande i Rådet för hållbara städer.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige