Image

Priserna på bostadsrätter uppåt i september – villorna nedåt

Sverige Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna med två procent på riksnivå medan villapriserna minskade med en procent. Årstakten för bostadsrätter är nu minus fem procent medan villorna är på minus två procent, detta visar september månads bostadsförsäljningar som sammanställts av Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 4 Oktober 2018
Prisstatistik bostadsrätter, september 2018. Bild: Svenska Mäklarstatistik
Prisstatistik bostadsrätter, september 2018. Prisstatistik villor, september 2018. Bild: Svenska Mäklarstatistik
Prisstatistik villor, september 2018. Prisstatistik fritidshus. Bild: Svenska Mäklarstatistik
Prisstatistik fritidshus.

– Den senaste månaden ökade priserna i samtliga storstadsområden. Det gäller även innerstäderna med undantag av Göteborg där de var oförändrade. Senaste tremånaderssiffran, där vi just nu jämför tredje med andra kvartalet i år, visar också genomgående prisökningar. Årssiffrorna är dock alltjämt på minus för samtliga redovisade områden. Jämfört med förra årets rekordvolymer är antalet sålda bostadsrätter hittills cirka sex procent färre i år, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villapriserna minskade med en procent i samtliga redovisade områden i september. Även jämfört med samma period förra året har villapriserna minskat i både storstadsområdena och riket. Antalet villaförsäljningar är hittills i år dock något fler än förra året, konstaterar Hans Flink.

– Det stora bostadsutbudet medför att köparna har fler objekt att välja på och att själva säljprocessen tar längre tid. Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaden mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017, avslutar Hans Flink.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige