Image

Polsk chansning på väg att lyckas

UTLAND Det svenska projektutvecklingsbolaget Reinhold Polska satsade för fullt på kommersiella projekt i Polen under finanskrisen.
Nu är 90 procent av ytorna i första etappen av projektet Reinhold Center uthyrda, och Reinhold Polska investerar 200 miljoner kronor på att slutföra etappen.
Publicerad den 14 April 2010

Reinhold Polska är det enda svenska bolaget som är noterat på Warszawa-börsen. Största ägare är familjen Reinhold Gustafsson.

I Katowice i södra Polen med bygger Reinhold Polska ett kontorshus med shoppinggalleria. Första etappen av projektet Reinhold Center på totalt cirka 10 000 kvadratmeter slutförs nu och 90 procent av ytorna är uthyrda. Största hyresgäst blir det polska statliga befraktningsbolaget PKP Cargo som tecknat ett femårigt hyresavtal om 5 850 kvadratmeter. Inflyttning beräknas ske efter sommaren.

Reinhold Center är ett av de få nybyggda kontorshus som finns i Katowice, som är Polens tredje största stad. Reinhold Polska som för tre år sedan förvärvade centralt belägen tomtmark i Katowice har möjlighet att bygga ytterligare 30 000 kvadratmeter kontor och butiker i etapperna II och III.

- Vi satsade fullt ut i lågkonjunkturen och byggde två stora kommersiella projekt i Warszawa och i Katowice samt bostäder i Wroclaw. Självklart var det stundtals nervöst under 2008-2009. Men polsk ekonomi har varit urstark och BNP-tillväxten var som lägst 0,9 procent andra kvartalet 2009. Polen är därmed det land i Europa som klarat sig bäst under finanskrisen och vår satsning visade sig vara strategiskt riktig, säger Gösta Gustafsson, CEO i Reinhold Polska.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige