Image
Vy över Flemingsberg.
Vy över Flemingsberg. Bild: Barabild.se

Planerar för stort polishus i Flemingsberg – ska säljas på marknaden

Bygg/Arkitektur Huddinge kommun och Polismyndigheten förbereder en avsiktsförklaring rörande ett nytt stort polishus i Flemingsberg i Huddinge söder om Stockholm.
Publicerad den 15 Februari 2022

Uppskattningen i dagsläget är att lokalytan blir cirka 40 000 – 60 000 kvadratmeter. Själva byggnaden finns inte idag. Marken, som ägs av Huddinge kommun, är på cirka 10 000 kvadratmeter.

Avsiktsförklaringen väntas godkännas av kommunstyrelsen i Huddinge kommun den 9 mars.

Planen är därefter att Polismyndigheten efter konkurrensutsättning utser en hyresvärd som sedan, tillsammans med kommunen, ska arbeta med en ny detaljplan. Kommunen avser att sälja marken till polisens nya hyresvärd efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Polismyndigheten har behov av att utöka sin verksamhet i södra Stockholm. Avsiktsförklaringen är ett första steg mot etablering av ett nytt stort polishus söder om Stockholm i det expansiva Stockholm South Business District i Flemingsberg i Huddinge.

– Vi är glada att Huddinge kommun vill möjliggöra vår satsning på ett nytt nav för Polisens verksamhet i södra Stockholm. Vi har under lång tid varit i behov av ett verksamhetsanpassat polishus där polisområdets olika funktioner kan samlas. I ett nytt polishus kommer vi kunna växa samtidigt som vi kan bidra till ökad trygghet, högre polisnärvaro och bättre service till allmänheten, säger Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef, Stockholm Syd.

– Etableringen är en viktig byggsten i skapandet av Sveriges största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Det nya polishuset kommer att ligga i en tät och attraktiv stadsmiljö mitt i centrala Flemingsberg en kvart ifrån Stockholms innerstad, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Närheten till de rättsvårdande myndigheterna i området (Kriminalvården, Södertörns tingsrätt och Åklagarmyndigheten) gör polisens expansion i Flemingsbergsdalen extra lämplig.

– Att en av Sveriges största och viktigaste polisetableringar sker i Flemingsberg är naturligtvis positivt och en viktig signal för alla som sätter kampen mot brottslighet och otrygghet i första rummet och verkar för att Huddinge ska vara en kommun där det är tryggt att bo och väldigt otryggt att leva ett kriminellt liv, säger Daniel Dronjak (M).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige