Image

Peabresultat över förväntningarna – men låg orderingång

Bolag Efter projektnedskrivningar på 425 miljoner uppgicks Peabs resultat före skatt till 33 miljoner kronor (338) under det andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med 5,4 miljoner som analytikerna, enligt SME Direkt hade räknat med. Däremot var orderingången lägre än väntat, 7 768 miljoner kronor (11 027) jämfört med analytikernas förväntningar på 10 566.
Publicerad den 21 Augusti 2012
Jan Johansson. Bild: Peab. Bild: Peab
Jan Johansson. Bild: Peab.

Projektnedskrivningarna rör Stockholmsarenan (300 miljoner kronor)och två projekt i Oslo (125 miljoner kronor).

För halvåret uppgick den operativa nettoomsättningen till 21 495 miljoner kronor (19 890).

Det operativa rörelseresultatet uppgick till 217 miljoner kronor (520), efter projektnedskrivningar om 425 miljoner kronor.

Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,36 kronor (1,06).

Orderingången under det första halvåret uppgick till 20 968 miljoner kronor (21 333).

Orderstocken för Bygg och Anläggning uppgick till 31 145 miljoner kronor (31 515).

- Under första halvåret har vi upplevt en fortsatt hög aktivitet på våra marknader med ett bra utbud av nya projekt med undantag för bostadssegmentet som är fortsatt svagt, skriver vd Jan Johansson i vd-ordet.

- Verksamheten för fastighetsutveckling är nu på plats och börjar ge resultat och synergier med övriga verksamheter.

- Orderstocken uppgick till 31,1 miljarder kronor jämfört med 33,0 miljarder kronor vid utgången av första kvartalet. Minskningen är hänförlig till en hög upparbetningstakt samt ett ökat lönsamhetsfokus för nya projekt.

- Bostadsmarknaden har utvecklats svagt. Endast verksamheterna i Stockholm, Göteborg och Helsingfors uppvisar en mer normal aktivitet. Igångsättningen av egenutvecklade bostäder uppgick till 849 (959) och antalet sålda bostäder under perioden uppgick till 841 (972). Andel sålda bostäder i produktion uppgick till 72 procent jämfört med 73 procent vid årsskiftet. Under förutsättning att försörjningen av bostadskrediter fungerar ser vi möjligheter till en bättre efterfrågan på bostäder med olika upplåtelseformer på våra marknader framöver.

- Inom ramen för långsiktigt värdeskapande har Peab under de senaste två åren präglats av en stark tillväxt och expansion kombinerat med en hög investeringstakt. Även för 2012 kommer investeringsnivåerna att överstiga normalt investeringsbehov, främst till följd av genomförda och planerade investeringar i vår nyetablerade verksamhet inom affärsområde Fastighetsutveckling. Detta möter vi genom en stabil finansiell bas och en tydlig finansieringsstrategi.

- Marknadsförutsättningarna i Norden för bygg- och anläggningsinvesteringar är långsiktigt relativt stabila. På kort sikt förväntas dock en svagare marknadsutveckling vad gäller husbyggnad. I Sverige förväntas en nedgång i totala husbyggnadsinvesteringar medan anläggningsinvesteringarna förväntas visa tillväxt. I Norge förväntas en tillväxt både vad gäller husbyggnads- och anläggningsinvesteringar. I Finland förväntas en väsentlig nedgång i totala husbyggnadsinvesteringar samt en stabil anläggningsmarknad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige