Image
Göran Linder.
Göran Linder. Bild: Peab

Peab säljer för 824 miljoner

Transaktioner Peab har tecknat avtal om försäljning av fyra hyresrättsprojekt om totalt 312 lägenheter till ett totalt värde av 824 miljoner svenska kronor.
Publicerad den 21 December 2020

Projektet Flottiljen i Botkyrka (84 lägenheter) säljs till Niam, projekten Poseidon i Västerås (79 lägenheter) och Fristaden i Eskilstuna (108 lägenheter) säljs till Podium Fastigheter AB och projektet Traversen i Trollhättan (41 lägenheter) säljs till Fortinova Fastigheter AB.

Samtliga hyresrättsprojekt kommer att uppföras i egen balansräkning och resultatavräknas vid frånträde under 2023.
– Den starka efterfrågan på hyresrätter har gett oss goda möjligheter att utveckla fastigheter som hyresrättsprojekt. Genom att erbjuda både bostadsrätter och hyresrätter till marknaden under kommande år skapar vi en god grund för såväl Peab Projektutvecklings verksamhet som andra affärsområden inom koncernen. Naturligtvis är det samtidigt glädjande att vi kan bidra till utbudet av olika boendeformer i fler kommuner, säger Göran Linder, affärsområdeschef Peab Projektutveckling.

Fortinova köper projektet i Trollhättan genom en bolagsaffär för 93,5 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt.

Den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 10,3 miljoner kronor. Handpenning om fem procent av fastighetsvärdet ska erläggas i samband med byggstart som beräknas till första kvartalet 2021. Finansiering av förvärvet vid tillträde planeras att ske genom egen kassa och bankfinansiering. Avtalet är villkorat av att byggstart på fastigheten sker senast 30 juni 2021. Affären är strukturerad som en "forward purchase"-affär där bolaget som ska förvärvas har ingått avtal om totalentreprenad med Peab Sverige AB. Byggnaden förväntas vara klar för inflyttning andra kvartalet 2023. Den uthyrningsbara boarean uppgår till 2 527 kvadratmeter med ett hyresvärde om 5,3 miljoner kronor.

– Vi gläds åt samarbetet med Peab och ser fram emot att få äga denna hyresfastighet. Innovatum är en medelpunkt för Trollhättans näringsliv och den snabbast växande stadsdelen. I och med att vi har lägenheter sedan tidigare i Trollhättan så kan befintlig förvaltningsorganisation användas, säger Anders Valdemarsson, vice vd för Fortinova Fastigheter.

Niam övertar bostäderna i Botkyrka vid färdigställande, vilket är under Q1 2023.

Christian Ekberg, Director Acquisitions Sverige, säger:
– Bostäderna kommer tillhandahålla många framtida hyresgäster en attraktiv bostad med hög kvalitet och närhet till ett stort utbud av bekvämligheter. Bostadsprojektet är ett bra tillskott i vår växande svenska bostadsportfölj och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Peab under utvecklingen samt till övertagandet i början på 2023.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige