Image
Göran Linder och Oscar Engelbert.
Göran Linder och Oscar Engelbert. Bild: Mattias Bardå och Nicklas Tollesson

Peab miljardköper byggrätter av Oscar Properties

Transaktioner Peab har tecknat avtal om att förvärva del av fastigheten Stockholm Primus 1 på Lilla Essingen i Stockholm av Oscar Properties till ett underliggande fastighetsvärde om 1 167 miljoner svenska kronor. På fastigheten finns en lagakraftvunnen detaljplan som tillåter flerbostadshus, centrumverksamhet, kontor, förskola, handel och garage.
Publicerad den 22 November 2021

På den förvärvade delen av fastigheten på Lilla Essingen i Stockholm finns en byggrättsvolym om drygt 40 000 kvadratmeter ljus BTA (bruttoarea). Här kommer Peab att utveckla nya stadskvarter och tillvarata de kvaliteter som finns på platsen.
Efter affären kommer Oscar Properties fortsatt äga cirka 8 200 kvadratmeter byggrätter inom Primus som man avser att sälja vidare. Det underliggande fastighetsvärdet för Primus, efter denna affär, uppgår till cirka 1 400 miljoner kronor. Affären innebär ett likviditetstillskott om 50 miljoner kronor till Oscar Properties och när hela byggrättsbeståndet har avyttrats tillkommer ytterligare cirka 240 miljoner kronor. Affären förväntas få en positiv skatteeffekt om 20 miljoner kronor som redovisas under 2022.
– Vi är väldigt glada över affären som frigör oss från framtida finansiella åtaganden kopplade till Primus. Affären är i linje med Oscar Properties mål om att fokusera på att utöka och utveckla vår förvaltnings-affär. Den likviditet och de kassaflöden som skapas från byggrättsaffärer och projektutveckling skall återinvesteras i förvaltningsfastigheter, säger Oscar Engelbert vd på Oscar Properties.
– För oss som samhällsbyggare är möjligheten att få vara med och utveckla en så central del av staden som Lilla Essingen väldigt intressant. Vi kommer att med styrkan från våra fyra affärsområden kunna ta ett samlat grepp och utveckla fastigheten. Att själva kunna förädla en plats på det här sättet går helt i linje med Peabkoncernens strategi, säger Göran Linder, affärsområdeschef på Peab Projektutveckling.

Tillträde och betalning beräknas ske under det fjärde kvartalet 2021.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige