Image

Open House bygger kollektivhus i Annestad

BYGG Nu börjar Malmöföretaget Open House bygga ett kollektivhus i stadsdelen Annestad i västra Malmö. Det blir 40 två- och trerumslägenheter som upplåts med den nya boendeformen kooperativ hyresrätt. Gemensamma utrymmen finns i anslutning till lägenheterna. - Äntligen, vi har väntat i tio år på det här, säger Kerstin Ödlund som är ordförande i föreningen BoAktiv Landgången som ska hyra huset.
Publicerad den 9 Januari 2008

Open House har redan byggt cirka 1000 lägenheter i Annestad, och nu är det dags att uppfylla ytterligare ett av villkoren i markanvisningsavtalet.
- Ja, det här har vi velat göra länge. Vi har försökt ta fram ett hus med effektiva och välplanerade lägenheter och som smälter in i den trygga miljön i Annestad. Och nu har vi kommit så långt att vi klarar ekonomin också, säger Open House vd Anders Larsson.

Detta är möjligt bland annat genom Open Huse egenutvecklade byggmetoder. Företaget producerar lägenhetsmodulerna i sin fabrik i Arlöv. Modulerna transporteras sedan till byggplatsen där de monteras ihop till färdiga hus.

- Vi inleder produktionen redan denna vecka. Monteringen inleds i slutet av februari och det blir inflyttning hösten 2008, säger Anders Larsson.

Beskedet välkomnas av föreningen BoAktiv Landgången, som kämpat för ett eget hus i tio år.
- Äntligen kan vi skapa ett boende som är hållbart på alla plan, säger ordföranden Kerstin Ödlund. Här kan vi tillgodose både den privata sfären och vårt behov av gemensamma, meningsfyllda aktiviteter. Vi kommer att äta middagar och sköta huset tillsammans. Och så vill vi vara aktiva och öppna utåt, inte minst när det gäller stadsdelens angelägenheter.

Även byggkommunalrådet Anders Rubin välkomnar projektet, som fick bygglovet beviljat i början av december.
- För kommunen är det väldigt viktigt att variera bebyggelsen, säger han. Vi har lagt mycket kraft på att även mindre grupper, som till exempel bostadskooperativ, ska kunna få sina bostadsönskemål tillfredsställda.

Fakta Kollektivhus
Kollektivhusidén har en lång historia. Ett kollektivhus är ett vanligt bostadhus med normala lägenheter. Dessutom finns gemensamma lokaler där hyresgästerna kan laga mat och äta tillsammans, utöva hobbies eller bara umgås. De bestämmer själva vad och hur mycket de vill göra tillsammans. På senare år har olika varianter av gemenskapsboende skapats i bland annat Lund och Stockholm. Liksom dessa vänder sig föreningen BoAktiv främst till kategorin \″40+ utan permanentboende barn\″.
Hyran i Annestad beräknas bli 7300 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter och 6 300 för en tvåa på 58 kvadratmeter. Till detta kommer den upplåtelseinsats som ingår i den kooperativa hyresrättens förutsättningar. Här blir den 120000 kronor, som återbetalas när man flyttar ut igen.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige