Image
Klarabo, med Andreas Morfiadakis som vd, och Obos, med Anders Bolltoft som affärsutvecklare, utvecklar det gamla fängelset i Kristianstad.
Klarabo, med Andreas Morfiadakis som vd, och Obos, med Anders Bolltoft som affärsutvecklare, utvecklar det gamla fängelset i Kristianstad. Bild: Klarabo/Obos

Obos och Klarabo utvecklar bostäder på gamla fängelset i Kristianstad

Bygg/Arkitektur Obos och Klarabo utvecklar det gamla fängelset i Kristianstad. Obos bygger 80 bostadsrätter och Klarabo 95 hyreslägenheter.
Publicerad den 14 Juli 2021

Fastigheten Fängelset 2 inrymmer en fängelsebyggnad från 1846 med tillhörande miljöer och komplementbyggnader. Området användes fram till 2013 som kriminalvårdsanstalt och togs därefter över av en privat fastighetsägare som 2017 valde att göra om delar av fastigheten till studentbostäder. Nu har fastighetsägaren valt att sälja av de delar som inte omfattas av studentbostäder, vilket skapar två lika stora byggrätter på 7 500 BTA vardera. Köpare är Obos och Klarabo, som kommer att utveckla totalt 175 bostäder i separata bolag.

– Det känns bra att vi har träffat detta samarbete med KlaraBo, och vi känner oss trygga i att vi i samverkan med dem och övriga parter kommer att utveckla fastigheten till ett trivsamt bostadsområde, säger Anders Bolltoft.

– Tillsammans med OBOS har vi förvärvat en byggrätt i ett av Kristianstads mest attraktiva lägen. Med förvärvet stärker vi ytterligare vår position i Skåne och fortsätter vår tillväxtresa inför den börsnotering vi planerar att genomföra i slutet av 2021 eller början av 2022, säger Andreas Morfiadakis, vd på Klarabo.

Innan fastigheten kan tas i bruk för bostäder behöver en ny detaljplan tas fram. Man räknar med cirka två års planläggning innan något av de nya bostadsprojekten kan säljstarta.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige